Перевірка Факту: "Кадировці" у Маріуполі НЕ затримували українського диверсанта

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories
Перевірка Факту: "Кадировці" у Маріуполі НЕ затримували українського диверсанта постановочный

Чи правда, що "кадировці" у Маріуполі взяли в полон диверсанта одного із підрозділів військової розвідки України? Ні, це не правда. На відео, опублікованому в Telegram-каналі глави Чечні, не наводяться докази того, що "затриманий", якого називають українським "націоналістом", мав стосунок до збройних сил України. За свідченнями мешканців Маріуполя, на зйомках зображений добре відомий у місті алкоголік-безхатченко, а "татуювання" на його тілі, що демонструються на відео, не відповідають символіці української розвідки.

Відео допиту "українського диверсанта" голова Чечні Рамзан Кадиров опублікував у своєму офіційному Telegram-каналі 9 квітня 2022 року.

Ось як виглядало це повідомлення:

kadyrov Kirill1.png

(Джерело: Telegram скріншот 13 квітня 2022 17:57:16 UTC)

У підписі до відео Кадиров стверджує, що йдеться про допит українського розвідника, який вирішив здатися чеченським силовикам:

"...Цей націоналіст вирішив здатися Тимуру Ібрієву та його бійцям. Стверджує, що покаявся, а всі його бандерівські переконання залишились у минулому і заросли непрохідним бур'яном."

(Степан Бандера - історичний діяч, прибічник незалежності України, навколо біографії та репутації якого точаться ідеологічні спекуляції. Постать, яку російська пропаганда використовує для «виправдання» «денацифікації» України. Детальніше про нього можна прочитати в дослідженні BBC News.)

"Він також дав цінну інформацію про чисельність, дислокації та озброєння противника," - сказав голова Чечні.

Це повідомлення було також опубліковано у соціальних мережах та на сайтах офіційних російських державних ЗМІ. Наприклад, тут, тут і тут.

На відео худорлявий чоловік, яку називають "українським розвідником", насилу говорить і постійно сіпає плечем. На розкладеній перед ним карті він показує, де саме розташовані підрозділи українських військ у Маріуполі. Він також говорить про те, що на українських позиціях є "200-300" іноземних найманців, але не може сказати, звідки саме вони приїхали в Україну.

Заяву про іноземних найманців російські державні ЗМІ опублікували окремо.

За твердженням жителів Маріуполя, зйомка є відверто постановочною, а на роль українського розвідника чеченські силовики найняли добре відомого у місті бездомного алкоголіка, який не має жодного відношення до українських військ. Зокрема, 9 квітня 2022 року у своєму акаунті у Facebook один із засновників Кафедрального собору Православної церкви України в Маріуполі Кирило Долимбаєв прокоментував це так (орфографію і пунктуацію збережено) :

"Вибачаюсь за відео , але щоб ви розуміли, як кадировці роблять свій героїчний контент у Маріуполі. На відео нужденний, який має проблеми з головою та постійно бухий, та якого ми годували кожного дня у нашому Храмі ПЦУ в Маріуполі. Спіймати "бомжа" то є дісно подвиг".

Ось як виглядало це повідомлення:

Долімбаєв.png

(Джерело: Facebook скріншот 05 травня 2022 07:45:34 UTC)

Українські ЗМІ одразу відреагували на повідомлення Кадирова скептично, вказавши на численні недоречності, наприклад, тут і тут.

Як доказ приналежності героя відео до української розвідки, автори зйомки демонструють татуювання на його тілі.

На одному з кадрів, наприклад, показано татуювання на плечі, на якому під українським прапором зображено кажан.

Ось як цей епізод виглядав на відео, розміщеному Рамзаном Кадировим:

kadyrov kirill 3.png

(Джерело: Telegram скріншот 13 квітня 2022 17:12:25 UTC)

Жителі Маріуполя, які впізнали героя відео, припустили, що татуювання були спеціально намальовані на його тілі для зйомки, окремо наголосивши, що кажан є символом не української, а російської військової розвідки.

11858d9fa9953a0bf5d9555bc977bdc752417438.png

(Джерело: Yaplakal скріншот 13 квітня 2022 18:44:12 UTC)

Ось так виглядає емблема військової розвідки Росії та сил спецназу Головного управління (ГРУ) російського Міноборони:

Thumbnail image for 85b7236f4eb9cc2411f3e6e50a165ce3687f9e91.png

(Джерело: Google скріншот 13 квітня 2022 19:27:11 UTC)

Восени 2016 року українська військова розвідка презентувала свою нову символіку. На емблемі служби - сова, що пронизує мечем територію Росії.

Ось як виглядає ця емблема:

Kadyrov Kirill 6.png

(Джерело: Google скріншот 13 квітня 2022 19:28:19 UTC)

Нова емблема української військової розвідки спричинила хвилю критичних коментарів російських офіційних осіб. Представник МЗС Росії Марія Захарова у 2016 році на своїй сторінці у Facebook звинуватила Україну в "орнітологічних проблемах". Bона написала із сарказмом:

"Судячи за новою емблемою української військової розвідки, на якій зображена сова, що пронизує територію Росії мечем, на Україні до всіх бід додалася ще одна - орнітологічна. Мабуть, коли відлетіли всі беркути, за зброю довелося взятися совам".

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою