Перевірка факту: На кордоні з Польщею НЕ перевіряють жінок щодо наявності ухилянтів у родині

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: На кордоні з Польщею НЕ перевіряють жінок щодо наявності ухилянтів у родині Технічний збій

Чи перевіряли співробітники ТЦК жінок "на наявність чоловіків-ухилянтів у родині", не пропускаючи їх на виїзд з України до Польщі в червні 2024 року? Ні, це неправда. Відео, яке нібито ілюструє таке твердження, насправді є репортажем «Суспільного.Львів» від 26 червня 2024 про тимчасову затримку на в'їзд з Польщі до України в пункті пропуску Грушів-Будомєж через проблеми з базою даних. У сюжеті нічого не сказано про те, що українські прикордонники шукають ухилянтів. У Державній прикордонній службі України підтвердили Lead Stories, що мобілізаційні обмеження не стосуються жінок, які хочуть виїхати з України.

Твердження про перевірку з'явилося у відео, опублікованому в TikTok 30 червня 2024 року. Станом на 26 липня 2024 року це відео було видалене з TikTok, проте тут можна переглянути його архівну версію.

У тексті, розміщеному на відео, говорилося російською мовою:

СМИ: на польско-украинской границе не пропускают женщин из-за проверок ТЦК

Сообщается, что сотрудники военкоматов проверяют украинок на наличие в семье мужчин-уклонистов

Переклад Lead Stories:

ЗМІ: на польсько-українському кордоні не пропускають жінок через перевірки ТЦК

Повідомляється, що співробітники воєнкоматів перевіряють українок на наявність у родині чоловіків-ухилянтів

Так це твердження виглядало:

Hrushiv.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 3 липня 2024 року о 11:21:24 UTC)

На відео можна було побачити водяні знаки: логотип "Суспільне. Львів" і напис «ПП "Грушів-Будомєж" 26.06.2024». Відео мало вертикальний формат, зручний для публікації в соцмережах. У телеграм-каналі "Суспільного. Львів" 26 червня 2024 року насправді було опубліковане таке відео, проте без текстової заливки, яку містило відео в TikTok (архів тут).

Screenshot_20240722-145736_Telegram.png

(Джерело: скриншот сайту t.me, зроблений 22 липня 2024 року о 13:52:46 UTC)

Для порівняння - стоп-кадри відео, поширеного в TikTok, і відео з телеграму "Суспільного. Львів":

Hrushiv_tiktok+tme.png

(Джерело: колаж скриншотів сайту tiktok.com і t.me, зроблених 22 липня 2024 року о 09:12:43 UTC і 22 липня 2024 року о 13:52:46 UTC відповідно)

В описі відео "Суспільного" сказано: «Сьогодні, 26 червня, на пункті пропуску "Грушів-Будомєж" зафіксовані технічні проблеми в роботі бази даних. Через це прикордонники не можуть пропустити автобуси на в'їзд до України. Як повідомила Суспільному одна із пасажирок, автобуси стоять у черзі із 4-5 години ранку».

На сайті "Суспільного" 26 червня 2024 року в новині «Люди в черзі понад 12 годин: через технічні несправності пункт пропуску "Грушів-Будомєж" призупинив роботу» (архів тут) міститься більше інформації, однак тут не йдеться ні про перевірки ТЦК (територіального центру комплектування), ані про якісь особливі заходи щодо жінок, котрі хочуть перетнути кордон з Польщею - як це стверджувалося у відео в TikTok.

"Ані у відео, ані у статті "Суспільне Львів" про ситуацію на пункті пропуску 26 червня інформації про перевірку співробітниками ТЦК жінок на кордоні України з Польщею щодо наявності в сім'ї ухилянтів немає, адже вона неправдива", - відповіли в прес-службі "Суспільного" електронним листом від 25 липня 2024 року на запит Lead Stories.

За пошуковим запитом "на польсько-українському кордоні не пропускають жінок через перевірки ТЦК", обмеженим періодом 1 липня 2023 року - 1 липня 2024 року (наступного дня після появи відео з твердженням в TikTok) пошуковик Google не знайшов жодної публікації, яка підтверджувала б досліджуване твердження (архів тут).

Hrushiv_googlesearch.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 22 липня 2024 року о 15:04:17 UTC)

Пошук за фразою "Kobiety nie mogą wjeżdżać do Polski z Ukrainy" ("До Польщі з України не пропускають жінок" у перекладі польською через сервіс DeepL) також не дає релевантних результатів (архів тут).

У Державній прикордонній службі Lead Stories не прокоментували конкретну ситуацію на кордоні 26 червня 2024 року, однак наголосили, що жінкам, які не підлягають мобілізації, для виїзду з України під час воєнного стану потрібен лише закордонний паспорт. В електронному листі від 24 липня 2024 року, надісланому зі скриньки "гарячої лінії" Державної прикордонної служби, було написано, що "жінок, які в даний момент не проходять військову службу та не належать до переліку осіб, визначених п. 2-14 Постанови КМУ № 57", обмеження щодо перетину кордону не стосуються.

Lead Stories також надіслали запити з проханням прокоментувати твердження у Львівський обласний ТЦК, редакції "Суспільне. Львів" і прес-службі "Суспільного", а також службі зв'язків з громадськістю Командування Сухопутних військ Збройних Сил України. Ми опублікуємо відповіді у разі, якщо вони надійдуть і будуть змістовними.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою