Перевірка факту: Зеленський і Путін НЕ проводили мирні перемовини

Війна

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: Зеленський і Путін НЕ проводили мирні перемовини Оголошень нема

Чи насправді президенти України та Росії провели мирні переговори і оголосили усім про закінчення війни в Україні? Ні, це неправда: за час повномасштабної війни в Україні (з 24 лютого 2022 року і до моменту публікації матеріалу, 19 липня 2024 року), Володимир Зеленський та Володимир Путін не проводили мирні мереговори. Війна в Україні зараз триває.

Таке твердження з`явилося у відео (архів тут), опублікованному в ТікТок 24 червня 2024 року. Ось про що саме там йшлося:

Оголосили всім - мирні переговори з Путіним. Кінець війни? 24.06.2024. Оголосили всім - кінець війни! !!10 хвилин тому!! Запис перемовин виклали за посиланням в профілі.

Так виглядало відео у TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-07-09 о 10.53.56.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у вівторок 9 липня о 17:53:56 2024 UTC)

Автор цього відео не наводить жодних аргументів, які могли б переконати глядача у своїй правдивості. Натомість відправляє усіх охочих перейти за посиланням у шаці профілю (архів тут). Однак клікнувши на посилання можна побачити лише чорний екран. Сторінка TikTok, яка розмістила це відео, містить контент, що очорнює український уряд і закликає до розпуску Верховної Ради та відставки Зеленського.

З моменту публікації цього відео і до моменту написання нашої перевірки фактів пройшло бальше двох тижнів, і як бачимо жодних новин про припинення війни в Україні немає.

На сайтах Президента України (архів тут) і Президента Росії (архів тут) немає жодних оголошень про мирні перемовини. На сайтах Міністерств закордонних справ України і Росії також немає інформації, яка могла б підтвердити твердження з відео.

MyCollages.jpg

(Джерело: захоплення екрану із сайту Міністерства закордонних справ Росії (зверху) та захоплення екрану із сайту Міністерства закордонних справ України зроблені у четвер 18 липня о 05:50:32 2024 UTC)

LeadStories сконтактували Офіс Президента України і попросили прокоментувати твердження з відео. Ми додамо отриману інформацію щойно отримаємо її.

Українські, російські та міжнародні ЗМІ (архів тут і тут) щодня публікують репортажі про воєнні дії, які відбуваються на території України.

Знімок екрана 2024-07-17 о 22.01.18.png

(Джерело: захоплення екрану з пошуку Yandex зроблене у четвер 18 липня о 06:01:18 2024 UTC)

Новин про мирні перемовини між двома президентами також немає ані на російських, ані на українських (архів тут) сайтах.

Знімок екрана 2024-07-17 о 22.05.17.png

(Джерело: захоплення екрану з пошуку Yandex зроблене у четвер 18 липня о 06:05:17 2024 UTC)

14 червня Путін заявив (архів тут), що готовий припинити війну, якщо Україна виведе свої війська з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і відмовиться від вступу до НАТО. В інтерв'ю італійському телеканалу SkyTG24 (архів тут) від 14 червня 2024 року Зеленський порівняв умови Путіна щодо миру з політикою нацистського лідера Адольфа Гітлера.

15-16 червня 2024 року у Швейцарії відбувся Глобальний саміт миру, присвячений припиненню війни в Україні. У саміті взяли участь делегації з 92 країн і восьми глобальних організацій, але Росія не брала участі (архів тут) у заході.

Останні переговори між українською та російською сторонами відбулися 28 лютого 2022 року (архів тут), але без участі президентів. Переговори не призвели (архів тут) до значних результатів.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою