Перевірка факту: У Києві в червні 2024 НЕ відкривали "райський куточок у стилі Мальдів"

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: У Києві в червні 2024 НЕ відкривали "райський куточок у стилі Мальдів" У відео Італія

Чи правда, що поблизу Києва у червні 2024 року відкрили новий пляж "у стилі Мальдів" - з пальмами, білим піском, гірками для спусків і величезним басейном з прозорою водою? Ні, це неправда: у поширеному в соцмережах відео з таким твердженням зафільмований італійський аквапарк Parco Cavour. Представник парку підтвердив це Lead Stories. В авторитетних медіа немає новин про відкриття аквапарку біля Києва.

Твердження з'явилося у пості з відео, опублікованому в соцмережі Instagram 25 червня 2024 року (архів тут). У пості стверджувалося (пунктуацію оригіналу збережено):

Ні це не Мальдіви , так це Київ , біля Києва відкрили абсолютно новий пляж в стилі Мальдів , білий пісок , величезний басейн з прозорою водою , пальми , різні гірки для спусків , волейбол та багато чого іншого , місце яке точно вам сподобається , адже можете зануритись дійсно в карибський куточок та відпочити , вартість входу 200 гривень з людини на 4 години , дітям до шести років безкоштовно , а їх точну мапу та адресу вже залишили в описі нашого профілю за посиланням ☝️☝️☝️

Так це виглядало на час перевірки фактів:

parco_nash_kyiv.png

(Джерело: скриншот сайту instagram.com, зроблений 4 липня 2024 року о 19:04:24 UTC)

У відео показаний парк відпочинку з басейнами, гірками і пальмами, втім, на задньому фоні видно смуги дерев, схожих на кипарис, і зелені пагорби, які візуально нагадують знамениті пейзажі Тоскани та загалом Італії, а не краєвиди Києва чи містечок-супутників агломерації Києва.

Сервіс Google Lens (пошук за зображенням) розпізнав стоп-кадр з відео як Parco Cavour - аквапарк, розташований в Італії.

parco_googlelens.png

(Джерело: скриншот сайту lens.google.com, зроблений 5 липня 2024 року о 12:55:12 UTC)

Відео на головній сторінці офіційного сайту аквапарку Parco Cavour (архів тут) показує об'єкти, схожі на ті, що зафільмовані у відео з Instagram. Наприклад, атракціон "Дощовий ліс":

(Зліва - стоп-кадр з відео Instagram, справа - стоп-кадр з відео на сайті parcoacquaticocavour.it)

parco_compare.png

(Джерело: колаж зі скриншотів сайтів instagram.com та parcoacquaticocavour.it, зроблених 5 липня 2024 року о 13:15:46 і 13:12:26 UTC відповідно)

Або атракціон "Айсберг" (архів тут):

(Зліва - стоп-кадр з відео Instagram, справа - стоп-кадр з відео на сайті parcoacquaticocavour.it)

parco_compare2.png

(Джерело: колаж зі скриншотів сайтів instagram.com та parcoacquaticocavour.it, зроблених 5 липня 2024 року о 13:22:14 і 13:10:31 UTC відповідно)

Lead Stories написали на електронну скриньку, вказану на сайті Parco Cavour, і отримали підтвердження того, що у досліджуваному відео в Instagram показано саме Parco Cavour. Директор з маркетингу Parco Cavour Альберто Гіреллі написав електронною поштою 5 липня 2024 року:

We've reviewed the video you linked and can confirm that several clips do indeed feature Parco Cavour. Unfortunately, it appears our park footage has been used without our permission or attribution.

Переклад Lead Stories:

Ми переглянули відео, на яке ви посилаєтесь, і можемо підтвердити, що в кількох кліпах справді знято Parco Cavour. На жаль, схоже, що кадри з нашим парком були використані без нашого дозволу та без зазначення авторства.

Схоже відео без вотермарку можна знайти на інших ресурсах - наприклад, тут у ютубі.

Акаунт, що опублікував досліджуване твердження в Instagram, називається "Наш Київ" (@nash__kyiv). У TikTok в акаунті з такою ж назвою міститься відео (архів тут), подібне до відео в Instagram, але в ньому показано щонайменше ще одну локацію - острів посеред озера з дерев'яним містком.

parco_santarosalia.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 5 липня 2024 року о 13:54:12 UTC)

Пошук за зображенням в Google Lens видає кілька посилань на курорт Санта Розалія у провінції Мурсіа в Іспанії. На цьому курорті є острів з пальмами, бунгало і дерев'яним містком, подібними до тих, що показані у відео.

parco_googlelens_muscia.png

(Джерело: скриншот сайту lens.google.com, зроблений 5 липня 2024 року о 13:54:12 UTC)

Lead Stories надіслали запити кільком власникам нерухомості в Санта Розалії з проханням підтвердити чи відкинути схожість між островом у відео і островом на курорті. Ми опублікуємо їхні коментарі у разі, якщо такі надійдуть і будуть змістовними.

Пошук у Google не містить новин про відкриття нового пляжу чи аквапарку в Києві у червні 2024 року. Наприклад, за запитом "під києвом вікрили аквапарк" (архів тут) можна знайти публікації "Нашого Києва" і старі новини про відкриття "Аквапарку Юрського періоду" - єдиного аквапарку, що діяв у Києві, проте закрився ще 2019 року.

parco_news.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 5 липня 2024 року о 19:05:24 UTC)

Перевірки Lead Stories тверджень, пов'язаних з Києвом і з війною Росії проти України, можна прочитати тут і тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою