Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що у прем'єра Словаччини Фіцо стріляв українець - то був словацький письменник

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що у прем'єра Словаччини Фіцо стріляв українець - то був словацький письменник Безпідставно

Чи правда що за стріляниною у Прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, яка сталася 15 травня 2024 року під час виїзного засідання уряду у місті Гандлова, Словаччина, стоїть Київ і що чоловік, якого вже затримали, є українцем? Ні, це неправда: як повідомляють Словацькі ЗМІ, за підозрою у нападі поліція вже затримала 71-річного чоловіка, уродженця міста Левиці, Словаччина, на ім'я Юрай Цинтулу. І хоча він є опозиціонером й активістом ліберальної прозахідної партії "Прогресивна Словаччина", доказів його зв'язків з Києвом немає.

Дане твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 15 травня 2024 року. Ось про що саме там йшлося російською мовою:

Киев устраняет премьер министра Словакии. Словацкого премьера Роберта Фицо, который неоднократно высказывался против военной помощи Украине, ранили во время С.Т.Р.Е.Л.Ь.Б.Ы в здании, где проводилось заседание правительства. Премьера сразу же отвезли в больницу, нападавшего задержали. Им оказался украинец, которому обещали отсрочку за ликвидацию цели.

Переклад LeadStories на українську (орфографію і пунктуацію збережено):

Київ усуває прем'єр міністра Словаччини. Словацького прем'єра Роберта Фіцо, який неодноразово висловлювався проти воєнної допомоги Україні, ранили під час С.Т.Р.І.Л.Я.Н.И.Н.И у приміщенні, де проводилося засідання правління. Прем'єра одразу ж відвезли до лікарні, нападника затримали. Ним виявився українець, якому обіцяли відтермінування за ліквідацію цілі.

У заяві не наведено жодних доказів того, про що йдеться - жодних посилань, документів чи слів очевидців немає.

Так виглядало TikTok відео на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-05-16 о 10.43.49.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у четвер 16 травня о 17:48:57 2024 UTC)

15 травня 2024 року у місті Гандлова, Словачиина, Фіцо підійшов до людей, які стояли буля будівлі, де засідав уряд. У цей момент невідомий п'ять разів вістрілив у прем'єра (архів тут). Хоча у TikTok відео говориться, що стрілянина відбулася у "приміщенні, де проводилося засідання правління" - це перша неправдива частина інфомації.

Словацький уряд не заявляв, що Україна або українець має якийсь стосунок до цього злочину. Можна пересвідчитись, переглянувши офіційний сайт Республіки Словаччина (архів тут).

За повідомленнями місцевих ЗМІ (архів тут), нападником виявився 71-річний пенсіонер Юрай Цинтулу, який народився у місті Левиці, Словаччина. В минулому працював охоронцем у торгівельному центрі (саме тому мав зброю на законних підставах). Також відомо, що чоловік видав три збірки віршів, є словацьким письменником і поетом-піснярем, членом Асоціації словацьких письменників.

Цинтулу також є опозиціонером (архів тут) й активістом ліберальної прозахідної партії "Прогресивна Словаччина". Йому загрожує від 25 років позбавлення волі до довічного ув'язнення. Нічого з його біографії не вказує на те, що він є українцем чи має якесь відношення до цієї країни - це є другою неправдивою частиною інформації з відео.

То чому ж у мережі розповсюджуються подібні заяви про причетність України до злодіяння? Як розповів у коментарі Укрінформу (архів тут) директор Інституту центрально-європейської стратегії Дмитро Тужанський, це є продуктом російської дезінформації.

Росіяни намагаються будь-що Україну та проукраїнські сили якомога сильніше медійно прив'язати до цієї трагедії. Тобто це вже не тактика «в лоб» -- на кшталт підкинути візитки Яроша. Але росіяни методично працюють над тим, аби прив'язати Україну тематично до цієї трагедії, яка у всіх у світі викликала шок.


(«Візитки Яроша» - мем, який виник у 2014 році, коли російські ЗМІ опублікували візитку Дмитра Яроша (лідера «Правого сектору»), знайдену в автомобілі, що згорів у Слов'янську, як доказ нібито причетності угруповання до перестрілки в місті.)

Ця дезінформація підкріплюється ще й тим фактом, що Фіцо - проросійсько налаштований політик (архів тут) і виступав проти допомоги Україні, а також виправдовував війну Росії проти України, заявлявши що США й НАТО спровокували Президента Росії Володимира Путіна.

Незважаючи на це, LeadStories не вдалося віднайти жодної зачіпки того, що напад на Фіцо організував Київ. Міжнародні ЗМІ (архів тут) не мають інформації з цього приводу. А українські медіа (архів тут), як і деякі незалежні (архів тут) навпаки допускають думку, що нападник міг бути пов'язаний з проросійським воєнізованим угрупуванням. Але доказів цьому нема.

Президент України Володимир Зеленський заявив (архів тут) з 02:36 по 03:01, що даний напад "неприпустимий прояв насильства" і побажав Фіцо найскорішого одужання.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України, у тому числі інформаційної. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою