Перевірка факту: Україна НЕ відміняла виплату пенсій заради євроінтеграції

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Україна НЕ відміняла виплату пенсій заради євроінтеграції ПФУ: Ні

Чи відмінила Верховна Рада виплату пенсій українцям, щоб продовжити процес євроінтеграції? Ні, це неправда: у Пенсійному фонді повідомили Lead Stories, що вони не припиняли виплату пенсій українцям. Український парламент також не ухвалив жодних законодавчих змін, які б припинили виплату пенсій. Процес вступу до Європейського Союзу не передбачає припинення пенсійних виплат або припинення державного пенсійного страхування.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому на сайті TikTok 26 квітня 2024 року (архів тут). Відео являло собою зображення з фото жінки похилого віку і текстом російською мовою, що починався словами:

ОТМЕНА ПЕНСИИ НА УКРАИНЕ

В перекладі українською (переклад Lead Stories):

ВІДМІНА ПЕНСІЇ НА УКРАЇНІ

Далі на картинці було написано таке (переклад з російської на українську - Lead Stories):

Верховна Рада вирішила відмінити виплату пенсій українцям, щоб продовжити процес євроінтеграції. Тепер кожен українець буде відкладати гроші сам, скільки вважатиме за потрібне.

Так виглядав пост у TikTok на час цієї перевірки фактів:

pension_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 13 травня 2024 року о 14:51:36 UTC)


У відповідь на наш запит щодо цього твердження, керівниця управляння комунікацій Пенсійного Фонду України (ПФУ) Тетяна Шклярська 23 травня 2024 року повідомила Lead Stories електронною поштою: Пенсійний фонд України здійснює виплату призначених пенсій в установленому порядку.

У законодавчій площині пенсійну систему в Україні регулює закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (архів тут). У 2024 році Верховна Рада вносила до нього зміни 21 березня, коли прийняла закон № 3621-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист" (архів тут). Ця поправка надала військовослужбовцям можливість відправляти документи на призначення пенсії поштою.

Тут нічого не сказано про те, що виплата пенсій нібито припиняється у зв'язку з процесом євроінтеграції України чи з якоїсь іншої причини.

На скриншоті нижче синім кольором виділено доданий законом № 3621-IX абзац (віділення - Lead Stories).

pension_law.png

(Джерело: скриншот сайту zakon.rada.gov.ua, зроблений 14 травня 2024 року о 14:07:15 UTC)

25 квітня 2024 року, тобто за день до появи досліджуваного твердження в TikTok 26 квітня 2024 року, Верховна Рада ухвалила ще один законопроєкт, яким внесла зміни до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". На час цієї перевірки фактів президент ще не підписав цей документ, тому він не мав статусу закону. Його назва - "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання обчислення страхового стажу та пенсійного забезпечення" (архів тут), реєстраційний номер - 9453.

У тексті законопроєкту, підписаному головою Верховної Ради, йдеться про порядок ідентифікації громадян-пенсіонерів, які перебувають за кордоном, а також про особливості обчислення страхового стажу людей, які працюють за межами України або на окупованих Росією територіях. У документі не написано, що виплата пенсій в Україні припиняється.

Текст законопроекту - на скріншоті нижче:

pension_law_2.png

(Джерело: скриншот файлу .pdf, скачаного з сайту rada.gov.ua, зроблений 16 травня 2024 року о 13:20:03 UTC)

Lead Stories надіслали запити Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку, в Апарат Верховної Ради, у Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, а також у Пенсійний Фонд України з проханням прокоментувати досліджуване твердження. Ми опублікуємо змістовні коментарі, якщо вони надійдуть.

В українських новинах не повідомлялося про рішення парламенту припинити виплату пенсій. Пошук в Google за запитом "верховна рада відмінила виплату пенсїї" на час цієї перевірки не знаходив новин із таким змістом.

pension_google.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 16 травня 2024 року о 14:16:23 UTC)

Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, підписана 2014 року, не передбачає відміну державного загальнообов'язкового страхування в Україні на користь довільних форм пенсійних заощаджень.

Серед законопроєктів, які Україна має ухвалити чи вже ухвалила на виконання договору про асоціацію з ЄС, немає таких, які відміняли б державне пенсійне страхування чи виплату пенсій.

Єврокомісія висунула Україні низку вимог, які треба виконати для початку переговорів щодо набуття повного членства в Євросоюзі. Серед цих вимог (архів тут), які іноді фігурують у пресі як "сім єврокритеріїв", немає нічого про пенсійне страхування чи припинення виплати пенсій.

На скриншоті нижче проказані ці критерії, оприлюднені на офіційному сайті представництва Європейського союзу в Україні, в автоматичному перекладі сторінки з англійської на українську через Google Translate (для збільшення натисніть на зображення):

pension_eurocomision.png

(Джерело: скриншот сайту eeas.europa.eu, зроблений 17 травня 2024 року о 11:42:29 UTC)

Lead Stories надіслали запит в офіс Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної з проханням надати інформацію про те, чи озвучували представники Европейської комісії чи інших офіційних органів Євросоюзу вимоги щодо пенсійної системи України під час переговорів чи консультацій щодо євроінтеграції України. Ми оновимо цю статтю у разі надходження такого коментаря.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою