Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Зеленський планує 'продати' Закарпаття Угорщині в обмін на членство України в ЄС

Політика

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: НЕМАЄ доказів, що Зеленський планує 'продати' Закарпаття Угорщині в обмін на членство України в ЄС Ні слова

Чи дійсно Президент України Володимир Зеленський готовий "продати" Закарпаття в обмін на членство України в Європейському Союзі? Ні, це неправда: LeadStories не вдалося знайти жодних підтверджень про такі наміри Президента, до того ж, членство в ЄС не передбачає "продаж" чи обмін територій в обін на участь в Союзі.

Таке твердження з`явилося у російськомовному відео (архів тут), опублікованному в ТікТок 30 червня 2024 року. Ось про що саме там йшла мова:

Нелигитимный продаст Закарпатье Венгрии. Чтобы попасть в ЕС и прогнуться перед Венгрией, нелигитимный Зе готов отдать Закарпатье, также он пообещал признать его традиционно Венгерским. Он ни перед чем не остановиться, чтобы его навсегда запомнил народ Украины.

Переклад LeadStories українською:

Нелегітимний продасть Закарпаття Угорщині. Щоб потрапити до ЄС і прогнутися перед Угорщиною, нелегітимний Зе готовий віддати Закарпаття, також він пообіцяв прознати його тридаційно угорським. Він ні перед чим не зупиниться, щоб його назавжди запам`ятав народ України.

Так виглядало TikTok відео на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-08-01 о 09.20.41.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у четвер 1 серпня о 16:20:41 2024 UTC)

Автор відео не наводить жодних агументів у підтримку цього твердження. Лише додає фотографію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із Зеленським, яка була зроблена на полях саміту ЄС (архів тут) 27 червня 2024 року. Тоді Орбан підійшов до Зеленського (архів тут), вони потисли руки і почали розмовляти. Однак невідомо що саме обговорювали лідери.

Перше, куди ми відправились перевірити інформацію з відео, це сайт Офісу Президента України. Спершу ми просто ввели в пошук "Закарпаття" (архів тут) і отримали усього два результати, не пов`язаних із тим, про що йде мова у відео. Тоді ми спробували "Закарпаття Угорщині" та "Закарпаття в обмін на членство в ЄС" (архів тут і тут) й отримали нуль результатів.

UkrPres search results - UTT.png

((Джерело: захоплення екрану з https://www.president.gov.ua зроблене у п'ятниця 2 серпня о 17:31:00 2024 UTC)

Членство України у ЄС
(архів тут) не передбачає "продаж", "віддачу" чи "обмін" територій. Україна отримала певні рекомендації від ЄС (архів тут) щодо вступу, але жодна з опублікованих вимог не посягає на територіальну цілісність України.

Якби Зеленський планував передати Закарпаття Угорщині, це було б великою міжнародною новиною.

Однак, найостанніші новини Закарпаття, які щосекунди оновлюються на порталі ukr.net (архів тут) не мають інформації про відхід цієї території до складу Угорщини. Так само як і пошук в Google News українською (архів тут) та англійською (архів тут) мовами також не дав результатів.

Нагадаємо, Закарпаття до середини XX ст. входило до складу Угорщини, Австрії, Австро-Угорщини, Чехословаччини. А в жовтні 1945 року возз`єдналося з Україною.

Станом на 2001 рік, дату останнього перепису населення України, на території Закарпатської області проживало близько 150 тисяч угорців.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з останніми подіями в Укаїні, а також з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою