Перевірка факту: Держсекретар Ватикану НЕ просив Зеленського здатися під час візиту до Києва

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Держсекретар Ватикану НЕ просив Зеленського здатися під час візиту до Києва Нунцій: ні

Чи просив державний секретар Святого Престолу П'єтро Паролін українську владу здатися Росії, коли відвідував Київ в липні 2024 року? Ні, це неправда: апостольський нунцій (дипломатичний представник Папи Римського) архієпископ Вісвальдас Кульбокас спростував цю інформацію в коментарі Lead Stories. Офіційні медіаканали Ватикану і незалежні ЗМІ не повідомляли про таку заяву П'єтро Пароліна.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому в мережі TikTok 22 липня 2024 року (архів тут). У текстовій заливці над зображенням П'єтро Пароліна було написано:

ВАТИКАН ПРОСИТ НЕЛЕГИТИМНОГО СДАТЬСЯ

Переклад українською Lead Stories:

ВАТИКАН ПРОСИТЬ НЕЛЕГІТИМНОГО ЗДАТИСЯ


Кремль і прокремлівські блогери називають президента України Володимира Зеленського "нелегітимним", стверджуючи, що після закінчення 5-річного терміну перебування на посаді в травні 2024 року він нібито втратив легальність. Зеленський заявив, що вільні та чесні вибори не можуть бути проведені під час активної війни.

Під зображенням П'єтро Пароліна твердження про нібито прохання Зеленського здатися продовжувалось такою сентенцією:

В КИЕВ ПРИЕХАЛ ГОССЕКРЕТАРЬ СВЯТОГО ПРЕСТОЛА КАРДИНАЛ ПЬЕТРО ПАРОЛИН С ЛИЧНОЙ ПРОСЬБОЙ К ВЛАСТЯМ УКРАИНЫ И НЕЛЕГИТИМНОМУ. ОН ПРОСИТ ПРЕКРАТИТЬ ГИБЕЛЬ НАРОДА УКРАИНЫ И КРИТИКУЕТ ДЕЙСТВИЯ ЗЕЛЕНСКОГО ПО ЗАХВАТУ ВЛАСТИ В СТРАНЕ, ССЫЛАЯСЬ НА ТО, ЧТО БОГ НЕ ПРОЩАЕТ ОШИБОК...

Переклад українською Lead Stories:

ДО КИЄВА ПРИЇХАВ ДЕРЖСЕКРЕТАР СВЯТОГО ПРЕСТОЛУ КАРДИНАЛ П'ЄТРО ПАРОЛІН З ОСОБИСТИМ ПРОХАННЯМ ДО УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ І НЕГЕЛІТИМНОМУ. ВІН ПРОСИТЬ ЗУПИНИТИ ГИБЕЛЬ НАРОДУ УКРАЇНИ І КРИТИКУЄ ДІЇ ЗЕЛЕНСЬКОГО ІЗ ЗАХОПЛЕННЯ ВЛАДИ В КРАЇНІ, ПОСИЛАЮЧИСЬ НА ТЕ, ЩО БОГ НЕ ПРОБАЧАЄ ПОМИЛОК...

Так виглядало твердження на час перевірки фактів:

pagolin_tt_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 5 липня 2024 року о 13:17:20 UTC)

Державний секретар Ватикану кардинал Пʼєтро Паролін приїздив в Україну як спеціальний посланець Папи Римського. Візит Пароліна тривав з 19 до 24 липня 2024 року.

Lead Stories звернулися до апостольського нунція в Україні (дипломатичного представника Папи Римського) архієпископа Вісвальдаса Кульбокаса з проханням прокоментувати відео з TikTok. Архієпископ Кульбокас, як випливає з фотографій і текстів репортажів, супроводжував кардинала Пароліна під час візиту до України. У телефонній розмові 6 липня 2024 року Кульбокас спростував досліджуване твердження:

Коли люди цитують когось, але не мають джерел, у більшості випадків це вже є спростуванням. У цьому випадку джерел не тiльки немає, але й не може бути. Про такі речі зовсім не було розмови в час визиту кардинала П'єтро Пароліна в Україну. Кардинал не просив "українську владу здатися", не "звинувачував Зеленського в узурпації влади". Так само, як не було подібних пропозицій чи звинувачень з української сторони на адресу Святого Престолу.

Офіційне видання Ватикану Vatican News не повідомляло про нібито прохання П'єтро Пароліна до української влади здатися. Із публікаціями цього видання, у яких висвітлювався візит кардинала, можна ознайомитися за цим посиланням (архів тут). Зокрема, в публікації про зустріч із представниками української влади (архів тут) немає нічого подібного до твердження в TikTok.

parolin_vatican_news.png

Джерело: скриншот сайту vaticannews.va, зроблений 7 липня 2024 року о 13:31:26 UTC

У повідомленні "Президент України зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу" від 23 липня 2024 року на офіційному сайті українського президента president.gov.ua немає нічого подібного до твердження в TikTok.

Пошуковий запит "Parolin asked Zelensky to surrender", архів тут, (українською - "Паролін попросив Зеленського здатися") на час цієї перевірки фактів не показав публікацій про те, що Державний секретар Ватикану П'єтро Паролін у липні 2024 року закликав Київ до капітуляції.

parolin_search.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 7 липня 2024 року о 14:23:47 UTC)

Lead Storeis звернулися до прес-служби президента Володимира Зеленського і до посла України у Ватикані Андрія Юраша з проханням прокоментувати твердження. Ми опублікуємо відповіді у разі їх надходження.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою