Перевірка факту: Олена Зеленська НЕ помирала через відключення світла

Суспільство

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: Олена Зеленська НЕ помирала через відключення світла Жива

Чи правда, що перша леді України Олена Зеленська померла через відключення світла, а саме "підслизнулась, впала і вже не встала"? Ні, це неправда: вона жива й регулярно з`являється на публіці, а кадри з відео - це заснятий епізод поховальної процесії російської блогерки Тетяни Озоліної, яка загинула в ДТП у Туреччині 23 липня 2024 року.

Це твердження з`явилося у відео (архів тут) опублікованому в ТікТок 1 серпня 2024 року під заголовком "Сумна новина". Ось про що саме там йшла мова:

Померла Олена Зеленська. В неї вдома ДТЕК [Донбаська паливно-енергетична компанія, яка є найбільшим інвестором енергетичної галузі України] вимкнув світло, вона підслизнулась, впала і вже не встала.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-08-13 о 11.07.11.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у вівторок 13 серпня о 18:07:11 2024 UTC)

Уважніше переглянувши відео, одразу можна помітити, що на портреті, який несуть чоловіки, зображена інша жінка. На колажі нижче ліворуч зображена жінка з відео, а праворуч - офіційне фото Олени Зеленської.

MyCollages-3.jpg

(Джерело: захоплення екрану з TikTok відео зроблене в суботу 17 серпня о 00:23:18 2024 UTC (зліва) та фотографія Першої леді узята із Офіційного сайту Президента України (справа))

А перемотавши відео до 00:06, на шевроні військового зображений російський троколор, який одразу дає зрозуміти, що, незважаючи на частково окуповані Росією території (архів тут), подія відбувається не в Україні.

Кадри з ТікТок відео, які нібито показують відео похорон першої леді України, це відеоепізод з поховальної процесії російської блогерки Тетяни Озоліної (архів тут) за псевдонімом МотоТаня. 38-річна жінка загинула в ДТП у Туреччині поблизу містечка Мілас. Як пишуть ЗМІ (архів тут), 23 липня 2024 року вона зіткнулася з турецьким мотоблогером і загинула на місці пригоди.

На офіційній сторінці Озоліної в ТікТок люди пишуть коментарі зі співчуттями. А російські ЗМІ та блогери висвітлювали церемонію прощання з жінкою, яка відбулася 28 липня 2024 року, за три дні до появи досліджуваного відео з ТікТок.

У мережі поширилося відео (архів тут) під заголовком російською мовою "Прощание с МОТОТАНЕЙ в Москве на Троекурском" (переклад від LeadStories на українську: "Прощання з МОТОТАНЕЮ в Москві на Троєкурському"), на якому можна побачити схожий епізод досліджуваного відео з ТікТок, а саме з 01:21 по 01:25.

Знімок екрана 2024-08-13 о 12.04.08.png

(Джерело: захоплення екрану з російської пошукової системи Яндекс зроблене у вівторок 13 серпня о 19:04:08 2024 UTC)

Що ж стосується Зеленської, то вона жива і продовжує свою публічну діяльність. Її соцмережі регулярно оновлюються (архів тут). Наприклад, в день публікації матеріалу, 16 серпня 2024 року, в її "Інстаграм" було опубліковано пост про реформу шкільного харчування (архів тут).

Знімок екрана 2024-08-16 о 08.05.46.png

(Джерело: захоплення екрану офіційної сторінки Олени Зеленської в Instagram зроблене у п`ятницю 16 серпня о 15:05:46 2024 UTC)

На офіційному сайті Президента України в розділі "Дружина Президента" остання новина, про реформування шкільного харчування в українських освітніх закладах, опублікована 14 серпня 2024 року (архів тут).

Знімок екрана 2024-08-16 о 08.14.47.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційного сайту Президента України розділу "Дружина Президента" зроблене у п`ятницю 16 серпня о 15:14:47 2024 UTC)

За Google запитом "Олена Зеленська останні новини" українською та англійською мовами (архів тут і тут) також не було знайдено жодних новин, які містили хоча б натяк на її загибель.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з Оленою Зеленською, а також останніми подіями в України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою