Перевірка факту: Буданов НЕ пояснював операцію в Курську наміром дійти до Воронежа - це дипфейк

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Буданов НЕ пояснював операцію в Курську наміром дійти до Воронежа - це дипфейк Знято в 2023

Чи заявив очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов на камеру, що метою операції українських військ в Курській області Росії є "дійти до Воронежа" і знищити там літаки стрілецькою зброєю? Ні, це неправда: Кадри з Будановим взяті з інтерв'ю 1+1, опублікованого у вересні 2023 року - майже за рік до вторгнення України під Курськом. Оригінал інтерв'ю доводить, що аудіо для відео в TikTok було піддано маніпуляціям. В офіційних джерелах такої заяви Буданова про Курськ немає.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому 7 серпня 2024 року у TikTok (архів тут). Таке ж відео було поширено іншими акаунтами, зокрема, на ютубі і у фейсбуці.

У відео з написом "Буданов о событиях в Курской обл." ("Буданов про події в Курській обл." - переклад з російської Lead Stories) був зображений Кирило Буданов, який нібито промовляв (зірочками позначено нецензурну лексику):

Мене просто закидали питаннями про Курськ, тож я дам досить стриманий коментар стосовно цієї теми. Всі знають, що Україну постійно завалюють КАБами з Воронежа, але наші партнери не дають нам дозвіл вдарити по ним у відповідь західною зброєю. Ось тому ми і вирішили просто б***ь дійти до того сра***о Воронежа пішки та роз'***ти зі стволів ті літаки з їб***ми КАБами. Ось і все.

Так це виглядало у TikTok:

budanov_tiktok.png

(Джерело: скриншот сайту toktok.com, зроблений 17 серпня 2024 року о 10:54:34 UTC)

6 серпня з російських джерел стало відомо, що українські війська перейшли кордон із Росією, який розмежовує Сумську область (Україна) і Курську (Росія). Офіційно Україна нічого не повідомляла і не пояснювала аж до 12 серпня 2024 року, коли президент Володимир Зеленський першим з офіційних осіб прокоментував події в Курській області.

Серед багатьох відео з Кирилом Будановим, доступних в інтернеті, Lead Stories знайшли одне, де очільник розвідки виглядає так само, як у відео з TikTok. Це інтерв'ю Буданова журналістці телеканалу "1+1" Наталії Мосейчук, опубліковане 1 вересня 2023 року, тобто за 11 місяців до початку боїв у Курській області.

budanov_moseichuk.png

(Джерело: скриншот сайту youtube.com, зроблений 17 серпня 2024 року о 12:26:16 UTC)

Для порівняння - кадр відео з ютуб-каналу програми Наталії Мосейчук (зліва) і відео з TikTok (справа):

budanov_comp.png

(Джерело: скриншоти сайтів youtube.com і tiktok.com, зроблені 17 серпня 2024 року о 12:26:16 і о 10:54:34 UTC відповідно)

У кадрі інтерв'ю з Мосейчук на Буданові така ж військова форма з візерунком "піксель" і чорна футболка. З одного боку, де футболка з'їхала з ключиці, на шиї видно чорний шнурок. Поза, освітлення, падіння тіні на шиї, бліки на маківці і волоссі, скошеність комірця також подібні.

На 39-й хвилині інтерв'ю з Мосейчук Буданов говорить: "Війна має бути перенесена на іншу територію, якою має бути для нас Російська Федерація" - "для того, щоб їх розтягнути і скувати". На цій тезі тему було вичерпано, в інтерв'ю не було ніяких пояснень, анонсів чи передбачень про події серпня 2024 року в Курській області. Відео не містить текстової розшифровки чи субтитрів, для навігації можна скористатися таймкодом з активними лінками в описі відео. Відповідний фрагмент тут має назву "Війна має бути перенесена на територію рф".

Відео з TikTok змінене, це дипфейк. Воно нижчої якості, похилене, тут додано простір над головою, а очі Буданова спрямовані прямо в кадр, тоді як в оригінальному інтерв'ю він дивиться убік, на журналістку. Рухи губ у зміненому відео відповідають тексту досліджуваного твердження, однак в оригінальному інтерв'ю з Мосейчук Буданов цього не промовляв.

Онлайн-детектори AI (штучного інтелекту), які Lead Stories застосували для визначення вірогідності використання AI у створенні досліджуваного відео з TikTok, показали таку ймовірність.

Результат аналізу відео на сайті TrueMedia (архів тут) - "суттєві докази маніпуляцій".

budanov_aitruemedia.png

(Джерело: скриншот сайту detect.truemedia.org, зроблений 23 серпня 2024 року о 18:26:16 UTC)

На офіційних сторінках очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова в соцмережах на час перевірки фактів не було заяв про події в Курську. Зокрема, таких відео чи постів не було в акаунті Кирило Буданов / Kyrylo Budanov у Facebook, в акаунті Кирило Буданов @chiefdi_ukraine в Instagram, в акаунті Начальник ГУР МО України в Telegram. Усі перелічені сторінки мають позначки внутрішньої верифікації цих платформ.

budanov_insta.png

(Джерело: скриншот сайту instagram.com, зроблений 17 серпня 2024 року о 10:54:16 UTC)

На сайті Головного управління розвідки в розділі "Новини" на час цієї перевірки фактів не було повідомлень чи відеозаписів з досліджуваним твердженням (архів тут). Не було їх і в офіційних акаунтах Головного управління розвідки, позначених синіми бейджами (у ютубі, фейсбуці, телеграмі, інстаграмі, вайбері).

Lead Stories надіслали запит до Головного управління розвідки Міністерства оборони України з проханням прокоментувати досліджуване твердження. Ми опублікуємо відповідь у разі, якщо вона надійде і буде змістовною.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою