Перевірка факту: російські сили НЕ БРАЛИ під контроль село Рижівка - це територія України

Війна

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: російські сили НЕ БРАЛИ під контроль село Рижівка - це територія України OSINT: Україна

Чи насправді російські сили за три дні взяли під контроль українське село Рижівка на Смущині? Ні, це неправда: на момент написання матеріалу, 27 червня 2024 року, Lead Stories не змогли знайти доказів того, що селище зараз перебуває під контролем Росії. Інформацію про нібито взяття Рижівки спростували Президент України Володимир Зеленський, представники місцевої влади та аналітики з Deep State.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в ТікТок 9 червня 2024 року під заголовком російською мовою "ВС РФ открыли новый фронт - в Сумской области". Що перекладається на українську, як "ВС РФ відкрили новий фронт - в Сумській області". В описі під відео містилася така інформація:

Глава Чечни Рамзан Кадыров заявил о взятии под контроль российскими силами за три дня села Рыжевка, находящегося на границе с Курской областью, по его словам, ВСУ понесли значительные потери. Также украинские СМИ сообщают, что в Сумах частично отключен свет.

Переклад від LeadStories на українську мову:

Голова Чечні Рамзан Кадиров заявив про взяття під контроль російськими силами за три дні села Рижівка, яке знаходиться на кордоні з Курською областю, за його словами, ЗСУ понесли значні встрати. Також українські ЗМІ повідомляють, що в Сумах частично відключено світло.


Ось як виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-06-22 о 11.44.51.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене в суботу 22 червня о 18:44:51 2024 UTC)

Село Рижівка розташоване неподалік від російського кордону в Сумській області. Колись українські ЗМІ писали про хату з цього села (архів тут), якa знаходиться в обох країнах.

У відео не наводиться жодних доказів чи аргументів, які могли б переконати глядачів у достовірності його твердження про те, що російські війська зараз окупують Рижівку. Лише обведено червоним кольором назву села на мапі, а також міститься символіка війни, а саме літера "Z".

9 червня 2024 року на офіційному Telegram-каналі Кадирова з'явився пост (архів тут), у якому стверджується, що бійці полку "Ахмат-Чечня" "звільнили" населений пункт Рижівка.

Майже одразу коли з'явилися пости про Рижівку в Telegram, аналітики з Deep State написали (архів тут) у своєму Telegram-каналі написали, що село все ще є сірою зоною, адже знаходиться дуже близько до кордону з Росією. Deep State використовує розвіддані з відкритих джерел, у тому числі від людей на окупованих Росією територіях, щоб відстежувати війну на карті.

На мапі Deep State (архів тут), яка оновлюється в режимі рельного часу, чітко видно, що ситуація у Рижівці станом на 28 червня 2024 рік (день публікації матеріалу) незмінна - селище знаходиться під контролем України.

Знімок екрана 2024-06-22 о 13.21.38.png

(Джерело: захоплення екрану з мапи DeepState зроблене в суботу 22 червня о 20:21:38 2024 UTC)

Станом на 28 червня 2024 року на офіційному сайті ЗСУ інформації про окупацію Рижівки немає (архів тут), так само як і на їхній "Фейсбук" сторінці (архів тут). Міжнародні ЗМІ також не мають інформації (архів тут) про окупацію росіянами Рижівки.

LeadStories надіслали кілька інформаціних запитів до місцевої влади Сумської області, щоб отимати свіжі дані. А також ми сконтактували колег із сумських медіа. Ми додамо будь-яку отриману інформацію сюди, як тільки її отримаємо.

10 червня 2024 року, наступного дня після того, як у соціальних мережах з'явилися заяви про Рижівку, постом у мережі Х Зеленський спростував цю заяву (архів тут) і запевнив, що "російський прапор у селі знищено, присутності окупанта немає". А нібито захоплення Рижівки він назвав "операцією пропагандистського характеру".

Голова Білопільської громади, розташованої приблизно за 16 кілометрів на південь від Рижівки, в ефірі "Радіо Свобода" від 10 червня 2024 року заявив (архів тут), що Рижівка перебуває під контролем українських військових. Однак голова громади, Юрій Зарко, відмітив, що "захід ДРГ [диверсійно-розвідувальної групи] цілком можливий" знову ж таки через близкість з кордоном РФ.

LeadStories надіслали кілька інформаціних запитів до місцевої влади Сумської області, щоб отимати свіжі дані. А також ми сконтактували колег із сумських медіа. Ми додамо будь-яку отриману інформацію сюди, як тільки її отримаємо.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою