Перевірка факту: Європарламент 20.05.2024 НЕ приймав постанову про карту резидента ЄС для українців

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories
Перевірка факту: Європарламент 20.05.2024 НЕ приймав постанову про карту резидента ЄС для українців Не засідав

Чи прийняв Європарламент 20 травня 2024 року постанову, якою дозволив українцям подавати документи на отримання карти резидента Європейського Союзу (ЄС) після одного року проживання в ЄС? Ні, це неправда: у прес-службі Європарламенту на запит Lead Stories зауважили, що після 25 квітня 2024 року парламент не збирався на пленарні засідання, тож у травні 2024 він не ухвалював жодного законодавчого акту.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому в соцмережі TikTok 22 травня 2024 року (архів тут).

У тексті, який містило відео, було написано:

20.05.2024 року Європарламентом було прийнято постанову, в якій сказано, що з 1.06.2024 українці зможуть подавати документи на карту резидента ЄС після 1 року проживання в ЄС. Карта резидента дає можливість проживати на території будь-якої країни ЄС протягом 10 років.

Так це виглядало:

euresidence_tiktok.png

(Джерело: скриншот сайту tik.tok.com, зроблений 7 червня 2024 року о 13:57:34 UTC)

У прес-службі Європейського парламенту Lead Stories повідомили, що інформація неправдива. Прес-секретар Генерального директорату з питань комунікації Європейського парламенту Мартіна Васс зауважила в електронному листі 7 червня 2024 року, що востаннє парламент збирався на засідання ще 25 квітня 2024 року:

The last time the EP plenary convened this year (before ongoing EP elections) was 22-25 April 2024. No EP decision could therefore have been taken on 20 May.

Переклад Lead Stories:

Останнє пленарне засідання Європарламенту цього року (до поточних виборів) відбулося 22-25 квітня 2024 року. Таким чином, 20 травня не могло бути прийнято жодного рішення Європарламенту.

У травні 2024 року переважна більшість новин на офіційному сайті Європарламенту (архів тут) стосувалася виборів до цієї інституції, запланованих на 6-9 червня 2024 року. Новин про пленарні засідання та прийняті законодавчі акти 20 травня не було.

euresidence_website.png

(Джерело: скриншот сайту europarl.europa.eu, зроблений 8 червня 2024 року о 08:39:43 UTC)

Для українців, котрі шукають у країнах Євросоюзу прихистку від війни, діє спеціальна програма тимчасового захисту, зауважила Мартіна Васс у своєму коментарі Lead Stories 7 червня 2024 року. Проте ця програма не передбачає отримання посвідки на проживання (резидентства). Директива Євроради 2003/109/EC від 25 листопада 2003 року щодо громадян третіх країн, які є або хочуть стати довгостроковими резидентами (архів тут), прямо вказує у третій статті (пункт 2.b), що її дія не поширюється на осіб, які проживають у Євросоюзі за програмою тимчасового захисту.

Українці, які переїхали до ЄС за інших обставин, тобто не в статусі біженців, можуть претендувати на посвідку на проживання у певній країні ЄС на загальних підставах, як і інші громадяни третіх держав. Для цього потрібно легально і безперервно проживати в одній державі-члені ЄС щонайменше п'ять років. У чинній версії директиви нічого не сказано про особливі умови отримання посвідки на проживання для українців.

euresidence_directive.png

(Джерело: скриншот сайту eur-lex.europa.eu, зроблений 8 червня 2024 року о 10:46:15 UTC)

Директива - рамковий документ. Більшість країн Євросоюзу до неї приєдналися, адаптувавши свої законодавства, а Данія та Ірландія ні. "Коли люди проживають в країнах-членах ЄС, вони отримують посвідку на проживання тієї країни, яка видає цю посвідку, відповідно до умов національного законодавства", - наголосила в коментарі Lead Stories 7 червня 2024 року Васс.

До прикладу, на час цієї перевірки фактів на офіційному урядовому сайті Польщі (архів тут) було вказано, що термін постійного проживання в цій країні, необхідний для отримання посвідки, становить п'ять років. Виняток зроблено для власників блакитної карти, а про будь-які окремі умови для громадян України нічого не сказано.

euresidence_polska.png

(Джерело: скриншот сайту gov.pl в автоматичному перекладі з польської на українську через сервіс Google Translate, зроблений 8 червня 2024 року о 10:19:45 UTC)

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою