Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про домовленості між Зеленським і Путіним щодо закінчення війни

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про домовленості між Зеленським і Путіним щодо закінчення війни Війна триває

Чи дійсно Президент України Володимир Зеленський звернувся до Президента Росії Володимира Путіна і їм вдалося домовитись про припинення війни в Україні? Ні, це неправда: війна ще триває, а востаннє два лідера спілкувалися 9 грудня 2019 року на зустрічі в Парижі, де вони обговорювали припинення вогню в українських містах Донецьк і Луганськ.

Твердження з'явилось у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 18 листопада 2023 року під заголовком російською мовою "Спеціальна воєнна операція закінчиться вже за кілька днів". Ось про що там стверджувалося (всі переклади від LeadStories):

Термінова новина. Щойно Зеленський зв'язався з Путіним. У них вийшло прийти до деяких домовленостей. Володимир Володимирович вже записав відеозвернення. Усім жителям РФ терміново дивитись. Воно вже опубліковано на офіційному каналі за посиланням у профілі.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Пу.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у понеділок 27 листопада о 20:38:12 2023 UTC)

На офіційному сайті Президента України, так само як і на сайті Кремля немає жодної згадки про "домовленості між Зеленським і Путіним. За запитом у Google на цю тему, міжнародні ЗМІ також не випускали ніяких матеріалів на цю тему.

Записати.JPG

(Джерело: Google скріншот, зроблений у п'ятницю 1 грудня о 20:23:11 2023 UTC)


У відео стверджується, що "всі матеріали" взяті з Telegram-каналу, на який є посилання у відео та у шапці на сторінці ТікТок.

Цей російськомовний канал під назвою "Печемо Новини" стверджує, що в ньому "немає фейків і пропаганди" та просить користувачів приєднатися.

Baking News.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок, 6 грудня о 00:28:12 2023 UTC)

Посилання веде на канал, який рекламує жінку, описану як "дівчина вашої мрії"
. Про жодні домовленості між Зеленським і Путіним не згадується.

Твоя Кэтти -screenshot.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок, 6 грудня о 00:38:12 2023 UTC)

Раніше посилання у відео в TikTok привело на інший Telegram-канал, де модератори запитували чий Крим і підкреслили, що прийматимуть лише людей з "правильною позицією", тобто що Крим - це територія Росії.

У ньому глядачам пропонувалося подивитися нібито відео покійного лідера ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який "розповідає все, як було насправді". Однак ніякого відео показано не було.

Prigozhin-Request.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у вівторок 5 грудня о 21:42:38 2023 UTC)

Востаннє Зеленський і Путін спілкувалися чотири роки тому, 9 грудня 2019 року на зустрічі в Парижі, організованною на той час канцлеркою Германії Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном. Спілкувалися вони щодо припинення воєнних дій на сході України, розпочатих Росією у 2014 році.

Після цієї зустрічі лідери більше не контактували. 17 лютого 2023 року у своєму інтерв'ю українським журналістам Зеленський розповів, що до повномасштабного вторгення Росії в Україну намагався подзвонити Путіну, але Кремль відхивляв ці спроби поговорити.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України, а також Президентом Зеленським можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою