Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про таємне послання Байдена до Зеленського

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка Факту: НЕМАЄ доказів про таємне послання Байдена до Зеленського Послання немає

Чи дійсно посол США в Україні Бріджит Брінк передала Президенту України Володимиру Зеленському таємне послання від Президента Америки Джо Байдена, після чого зі своєї посади звільнився позаштатний радник Зеленського Олексій Арестович? Ні, це неправда: як сам Арестович написав на своій сторінці у Facebook 17 січня 2023 року, він звільнився "за власним бажанням" через "принципову помилку", маючи на увазі свою помилкову публічну заяву щодо трагедії у місті Дніпро, яка сталася 14 січня 2023 року. А Брінк та Зеленський востаннє публічно зустрічалися (архів тут) у грудні 2022 року. І після цього й до нині немає жодної публічної інформації про "таємне послання Байдена до Зеленського".

Твердження з'явилось у відео (архів тут) опублікованому користувачем @newstodayyy в TikTok 14 листопада 2023 року під заголовком російською мовою "Термінова новина. Байден повідомив Зеленскому погану новину". Ось про що саме там йшлося (усі переклади від LeadStories):

Терміново! Байден повідовив Зеленському погану новину. В офісі президента України почалася справжня паніка після того, як посол США Бріджет Брінк передала Володимиру Зеленському таємне послання від Джо Байдена. І хоча в Києві приховують, що саме голова Білого дому повідомив Зеленському, майже одразу після цього пішов у відставку його головний спікер Арестович, який вже встиг розголосити ЗМІ, що в посланні мова йшла про... Продовження у шапці профілю.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Байден-Зеленський.JPG

(Джерело: ТікТок скріншот, зроблений у п'ятницю 22 грудня о 19:08:10 2023 UTC)

Автор відео стверджує, що має продовження інформації за посиланням у шапці профілю, яке на момент написання матеріалу вело у закритий Telegram-канал "Политикантроп". За майже тиждень очікування модератори так і не підтвердили запит на вступ. Натомість запросили вступити у ще один закритий Telegram-канал.

Telegram.jpg

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у середу 27 грудня о 18:55:32 2023 UTC)

Востаннє Зеленський та Брінк зустрічалися особисто 10 жовтня 2022 року. Про це Зеленський повідомив у своєму Telegram-каналі (архів тут).

з.т.JPG

(Джерело: скріншот з Телеграм-каналу, зроблений у п'ятницю 29 грудня о 05:23:40 2023 UTC)

А після особистої зустрічі вони пересікалися двома місяцями пізніше - у грудні 2022 року, коли Зеленський прилітав до Вашингтону. У Google не було знайдено жодних новин з достовірних джерел інформації про те, що тоді або в будь-який інший час після цього Брінк передала українському лідеру "таємне послання від Джо Байдена" (архів тут).

Google Screenshot - Blink message to Zelenskyy.png

(Джерело: скріншот з Google пошуку, зроблений у вівторок, 2 січня о 20:18:01 2024 UTC)

Інша частина твердження у відео говорить про те, що саме після "таємного послання від Джо Байдена" позаштатний радник Офісу Президента України Арестович подав у відставку, тут його помилково називають "головним спікером Зеленського".

Як сам Арестович повідомив (архів тут) на своїй сторінці у Facebook, 17 січня 2023 року він подав у відставку "за власним бажанням". А саме через те, що 14 січня цього ж року у програмі "Фейгін LIVE" сказав (архів тут) (з 3:55 по 4:23), що російську ракету Х-22, яка знищила частину багатоповерхівки в Дніпрі і де загинуло 40 людей, збили сили ППО України. Командування Повітряних сил ЗСУ одразу ж заперечило, що українські військові мають засоби, здатні збивати ракети Х-22. Однак ця ситуація набрала такого розголосу, що Арестовичу довелося піти у відставку.

У своєму Telegram-каналі 15 січня 2023 року (архів тут) Арестович роз'яснив , що лише робив припущення, а не стверджував що має точну інформацію. Два дні потому у тій таки програмі "Фейгін LIVE" (архів тут) (з 3:24 по 4:26), коли вони з активістом та колишнім юристом Марком Фейгіним обговорювали відставку, він повторив, що припустився "серйозної помилки", а також підмітив, що проти нього була розгорнута масова дезинформація у Росії. Тому відставка Арестовича жодним чином не пов'язана з "таємними посланнями", як стверджується у відео.

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою