Перевірка факту: Верховна Рада України НЕ затверджувала постанову про продаж пального чоловікам тільки за військовим квитком

Політика

  • Авторство: Lesia Pogorelo

НОВИНА ОНОВЛЕНА: перевірити для оновлення нижче.

Перевірка факту: Верховна Рада України НЕ затверджувала постанову про продаж пального чоловікам тільки за військовим квитком Постанови нема

Чи дійсно Верховна Рада України затвердила постанову про продаж пального чоловікам тільки за військовим квитком у п'яти областях країни? Ні, це неправда: на сайті Верховної Ради України немає такої постанови. А центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростував цю інформацію у своєму Telegram.

Таке твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok 1 жовтня 2024 року під заголовком "Покажіть цього генія закону, я хочу пожати руку від імені народу та провести його в останню путь!" Ось про що саме там йшлося:

Із завтрашнього дня паливо на заправках в п'ятьох областях України хочуть відпускати чоловікам тільки з військовим квитком. Таку постанову затвердили в Верховній Раді. Також цих областях хочуть закріпити на кожній АЗС про представнику з територіального центру комплектування. Мовляв, це має підвищити мобілізацію. В яких саме областях будуть введені обмеження ви можете переглянути.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-10-05 о 15.35.29.png

(Джерело: захоплення екрану TikTok зроблене у суботу 5 жовтня о 22:35:29 2024 UTC)

Одразу зазначимо, що у досліджуваному відео не надається жодних доказів чи будь-яких документів, які могли б підтвердити озвучені там слова. А у самому профайлі міститься безліч відео "новин", одну з яких LeadStories раніше спростовували.

Так як у TikTok відео говориться про прийняту постанову Верховної Ради України, ми одразу ж направилися туди - на офіційному сайті такої постанови віднайти не вдалося.Evidence Image Templates, Part Deux-2.jpg

(Джерело: захоплення екрану із сайту Верховної Ради України зроблене у суботу 5 жовтня о 23:15:55 2024 UTC)

У Telegram-каналі Центру стратегічних комунікацій схоже твердження спростували (архів тут) ще 28 листопада 2023 року, наголосивши, що ця інформація справа рук "ворога, аби збурювати українців, тримати їх в інформаційному стресі".

У Google-пошуку нам не вдалося віднайти (архів тут) будь-якої інформації, яка могла б підтвердити слова із досліджуваного відео.

На сайті Міністерства оборони України немає жодних новин про те, що "співробітники територіальних центрів комплектувань будуть закріплені на кожній АЗС". На їхній офіційній Facebook сторінці ми також не знайшли новин на цю тему.

Знімок екрана 2024-10-08 о 11.38.20.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційної сторінки Міністерства оборони України в Facebook зроблене у вівторок 8 жовтня о 18:38:20 2024 UTC)

LeadStories сконтактували Міністерство оборони України і запитавли, чи правда, що вони закріплять "за кожною АЗС представника територіального центру комплектування".

10 жовтня 2024 року ми отримали у відповідь електронного листа. Міноборони заперечило твердження і натякнули, що дане TikTok відео є продуктом "інформаційної війни Росії проти України", яка розпочалася ще задовго до повномасштабного вторгнення:
Ні. Інформаційна війна росії проти України розпочалася ще до 2014 року.


Так як у досліджуваному відео міститься світлина однієї із українських автозаправок мережі "Wog", LeadStories сконтактували представників цієї мережі і попросили їх прокоментувати його. Ми додамо відповідь щойно її отримаємо. Зазначимо, що на сайті "Wog" (архів тут) немає новин на цю тему.

Українські інформаційно ресурси, такі як "Вокс Укаїна", "Ґвара медіа" та "Слово і діло" вже спростовували подібні твердження.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з останніми подіями в України. Ці матеріали можна знайти тут.

Оновлення:

  • 2024-10-11T16:02:59Z 2024-10-11T16:02:59Z
    Додали відповідь Міністерства оборони України

  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo szabadúszó tényellenőr a LeadStories egyik projektjének koordinátora. 2013 óta dolgozik újságíróként. Karrierje Ukrajnában kezdődött és most Kanadában folytatódik. Tapasztalatot szerzett a regionális televíziós tudósításban riporterként, szerkesztőként és bemondóként. Az ukrán Méltóság Forradalmával és a kelet-ukrajnai háborúval kapcsolatos eseményekről is tudósított. Riportjait az "Inter" ukrán TV-csatornának, a "Den" újságnak és a "City News" kanadai hírportálnak készíti.

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою