Перевірка факту: Bihus.info НЕ встановив, що уламки шахеда під Верховну Раду підкинули військові

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Bihus.info НЕ встановив, що уламки шахеда під Верховну Раду підкинули військові Не розслідував

Чи довело розслідування журналістів Bihus.info, що уламки беспілотника, знайдені 7 вересня 2024 року біля Верховної Ради України, принесли туди вночі "люди у військовій формі"? Ні, це неправда. Редакція Bihus.info повідомила Lead Stories, що не робила такого дослідження. На сайті видання такого матеріалу немає.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому в TikTok 8 вересня 2024 року (архів тут). Відео являло собою фотографію газону перед будівлею Верховної Ради України, на якому лежав предмет, схожий на деталь беспілотника. Текстовий напис на відео повідомляв:

Расследования "Бигус.юа" по поводу обломков возле Парламента - шокируют: журналисты опросили свидетелей и заполучили видео с уличных камер, где видно, что обломки принесли и положили ночью люди в военной форме. Нас просто обманывают

Переклад з російської Lead Stories:

Розслідування "Бігус.юа" з приводу уламків біля Парламенту - шокують: журналісти опитали свідків і отримали відео з вуличних камер, де видно, що уламки принесли і поклали вночі люди у військовій формі. Нас просто дурять.

Так це виглядало:

bihus_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 27 серпня 2024 року о 14:49:23 UTC)

Після російської повітряної атаки на Київ 7 вересня 2024 року прес-служба Верховної Ради України повідомила в телеграмі, що біля будівлі парламенту впали уламки збитого безпілотника

Сайту "Бігус.юа" (якщо вбити як URL bihus.ua чи бігус.ua) в інтернеті на час перевірки фактів не існувало, натомість було видання bihus.info, яке проводило журналістські розслідування з фокусом на зловживання чиновників, корупцію.

У виданні на запит Lead Stories заперечили, що розслідували шлях потрапляння рештків дрона під будівлю Верховної Ради. 29 вересня 2024 року з офіційної сторінки видання у фейсбуці - такої, яка має синю позначку верифікації самою соцмережею - відповіли в месенджері:

Ні, ми не робили подібних розслідувань. Це відео несе дезінформацію не тільки самим змістом, навіть назва нашої редакції там написана з помилками.

На прохання уточнити посаду і прізвище автор повідомлення написав, що це "команда" видання.

На сайті видання на час перевірки фактів не було розслідування, про яке йшлося в досліджуваному TikTok-відео.

bihus_site.png

(Джерело: скриншот сайту bihus.info, зроблений 30 вересня 2024 року о 14:11:34 UTC)

Вбивши в пошук на сайті bihus.info слово "уламки", можна побачити, що останній матеріал, який містив це слово, вийшов ще в 2022 році (архів пошуку тут).

bihus_search_site.png

(Джерело: скриншот сайту bihus.info, зроблений 27 вересня 2024 року о 15:58:26 UTC)

За пошуковим запитом уламки дрона впали біля верховної ради в Google на час перевірки фактів не було ніяких журналістських розслідувань (архів тут). Були лише новини, у яких цитувалося повідомлення телеграм-сторінки парламенту.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою