Перевірка факту: Зеленський НЕ бився з главою МЗС Польщі Сікорським

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Зеленський НЕ бився з главою МЗС Польщі Сікорським Немає свідчень

Чи правда, що президент України Володимир Зеленський "накинувся з кулаками" на очільника Міністерства закордонних справ Польщі Радослава Сікорського під час зустрічі в Києві у вересні 2024 року? Ні, це неправда: Польський журналіст Вітольд Юраш - джерело інформації про непросту зустріч Зеленського з Сікорським - розповів Lead Stories, що "Це не була бійка". Прес-служба Володимира Зеленського також спростувала нам інформацію про бійку. Пошук в Google підтвердження твердження про нібито бійку Зеленського та Сікорського не дав жодних відповідних результатів.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому в TikTok 18 вересня 2024 року (архів тут). У текстовій шапці відео було написано:

ДРАКА ЗЕЛЕНСКОГО С ГЛАВОЙ МИД ПОЛЬШИ ПОПАЛА НА ВИДЕО

Переклад Lead Stories:

БІЙКА ЗЕЛЕНСЬКОГО З ГОЛОВОЮ МЗС ПОЛЬЩІ ПОТРАПИЛА НА ВІДЕО

Далі у відео стверджувалося:

ЭТО ЗВУЧИТ ПРОСТО НЕВЕРОЯТНО НО ПРЕЗИДЕНТ УКРАИНЫ ДЕЙСТВИТЕЛЬНО ПОДРАЛСЯ С МИНИСТРОМ ИНОСТРАННЫХ ДЕЛ ПОЛЬШИ И СЕЙЧАС ВЫ УЗНАЕТЕ ЧТО НА САМОМ ДЕЛЕ ПРОИЗОШЛО В КИЕВЕ КУДА ПРИБЫЛ НА ПЕРЕГОВОРЫ ГЛАВА МИД ПОЛЬШИ СИКОРСКИЙ

ВО ВРЕМЯ ЕГО ВСТРЕЧИ С ГЛАВОЙ УКРАИНСКОГО ГОСУДАРСТВА ВОЗНИКЛА ССОРА И ОБМЕН ВЗАИМНЫМИ ОБВИНЕНИЯМИ ПОСЛЕ ЧЕГО ВЫШЕДШИЙ ИЗ СЕБЯ ЗЕЛЕНСКИЙ НАБРОСИЛСЯ НА ГОСТЯ С КУЛАКАМИ НО САМОЕ НЕВЕРОЯТНОЕ ЧТО СОТРУДНИКИ ЕГО ОХРАНЫ НЕ ТОЛЬКО ТАЙКОМ СНЯЛИ ИНЦЕДЕНТ НА ВИДЕО НО И ПОЗЖЕ ВЫЛОЖИЛИ ЕГО В СЕТЬ

ШОКИРУЮЩИЕ КАДРЫ СМОТРИТЕ В НАШЕМ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЕ ПЕРЕХОДИТЕ ПО ССЫЛКЕ В ШАПКЕ ПРОФИЛЯ ТАКОГО ШОУ МИР ЕЩЕ НЕ ВИДЕЛ

Переклад Lead Stories з російської:

ЦЕ ЗВУЧИТЬ ПРОСТО НЕЙМОВЫРНО АЛЕ ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ СПРАВДІ ПОБИВСЯ З МІНІСТРОМ ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ПОЛЬЩІ І ЗАРАЗ ВИ ДІЗНАЄТЕСЯ ЩО НАСПРАВДІ ВІДБУЛОСЯ В КИЄВІ КУДИ ПРИБУВ НА ПЕРЕМОВИНИ ГОЛОВА МЗС ПОЛЬЩІ СІКОРСЬКИЙ

ПІД ЧАС ЙОГО ЗУСТРІЧІ З ГОЛОВОЮ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ ВИНИКЛА СУПЕРЕЧКА І ВЗАЄМООБМІН ЗВИНУВАЧЕННЯМИ ПІСЛЯ ЧОГО ЗЕЛЕНСЬКОМУ УРВАВСЯ ТЕРПЕЦЬ І ВІН НАКИНУВСЯ НА ГОСТЯ З КУЛАКАМИ АЛЕ НАЙБІЛЬШ НЕЙМОВІРНЕ ЩО СПІВРОБІТНИКИ ЙОГО ОХОРОНИ НЕ ЛИШЕ ПРОТАЙКИ ЗНЯЛИ ІНЦЕДЕНТ НА ВІДЕО АЛЕ Й ПІЗНІШЕ ВИКЛАЛИ ЙОГО В МЕРЕЖУ

ШОКУЮЧІ КАДРИ ДИВІТЬСЯ В НАШОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ПОСИЛАННЯМ В ШАПЦІ ПРОФІЛЮ ТАКОГО ШОУ СВІТ ЩЕ НЕ БАЧИВ

Так це виглядало на час перевірки фактів:

sikorsky_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 26 вересня 2024 року о 21:05:49 UTC)

У відео не було кадрів, які підтверджували б текстове твердження.

Президент Володимир Зеленський зустрічався з міністрами закордонних справ Литви та Польщі 13 вересня 2024 року, повідомляє офіційний сайт president.gov.ua (архів тут). Темою зустрічі заявлено "важливість прискорення вступу України до ЄС і НАТО".

У прес-службі Володимира Зеленського спростували інформацію про бійку під час зустрічі. Генеральний директор Директорату з питань інформаційної політики Офісу президента України Ірина Побєдоносцева відповіла електронною поштою 26 вересня 2024 року:

Наведене вами твердження не відповідає дійсності.


У пошуку Google за запитом "зеленський напав на сікорського" (архів тут) можна знайти кілька публкацій про нібито напружену розмову, що відбулася між Зеленським і очільником польського міністерства закордонних справ Радославом Сікорським під час тієї зустрічі 13 вересня 2024 року (приклад тут, тут, тут). Публікації посилались на одне джерело інформації - колонку журналіста і колишнього дипломата Вітольда Юраша в польському виданні Onet.

sikorsky_goggle.png

(Джерело: скриншот сайту google.com, зроблений 26 вересня 2024 року о 21:27:04 UTC)

Стаття Вітольда Юраша, опублікована 16 вересня 2024 року, мала назву Scysja Radosława Sikorskiego z prezydentem Ukrainy. "Polacy byli zaskoczeni stylem Zełenskiego" - «Скандал Радослава Сікорського з українським президентом. "Поляки були здивовані стилем Зеленського"» у перекладі сервісу DeepL з польської (архів тут).

sikorsky_onet.png

(Джерело: скриншот сайту wiadomosci.onet.pl, зроблений 26 вересня 2024 року о 16:37:12 UTC, із застосуванням автоматичного перекладу з польської на українську Google Translate)

Статтю Onet в повному обсязі можуть переглянути лише підписники видання. Lead Stories звернулися до автора статті Вітольда Юраша у фейсбуці й 26 вересня 2024 року отримали запевнення, що в статті не йшлося про бійку з кулаками. Також пан Юраш повідомив, що жодне з джерел, із якими він спілкувався про події на зустрічі 13 вересня 2024 року, не повідомляло йому про бійку - лише про "дуже напружену розмову":

It was not a fight. But bad and very tense conversation (Це не була бійка. Але погана і вкрай напружена розмова. - Переклад Lead Stories)

Вітольд Юраш додав:

I had UA, PL and LT sources (В мене були українські, польські і литовські джерела. - Переклад Lead Stories)

Вітольд Юраш надав Lead Stories можливість ознайомитися з повним текстом своєї статті. Там не було згадок про бійку Зеленського і Сікорського.

Lead Stories також звернулися до польського міністерства закордонних справ із проханням прокоментувати твердження. Ми опублікуємо відповідь у разі, якщо вона надійде і буде змістовною.

Lead Stories також перевірили інші заяви, пов'язані з Володимиром Зеленським. З цими матеріалами можна ознайомитися тут. Наші матеріали, пов'язані з війною Росії проти України, можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою