Перевірка факту: Підозрюваний у нападі на Трампа Раян Веслі Раут НЕ воював на Донбасі у 2022 році

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Підозрюваний у нападі на Трампа Раян Веслі Раут НЕ воював на Донбасі у 2022 році ЗСУ: ні

Чи воював у 2022 році на Донбасі у складі "американської приватної військової компанії" Раян Веслі Раут - громадянин США, якого підозрюють у замаху на життя кандидата в президенти США Доналда Трампа 15 вересня 2024 року? Ні, це неправда. Інтернаціональний легіон оборони України заперечує, що людина з таким ім'ям була в його лавах. У відео, що ілюструє твердження, зображені легіонери з Південної Америки. Приватні армії та іноземні військові бази в Україні поза законом.

Твердження з'явилося у відео, опублікованому 16 вересня 2024 року в TikTok (архів тут). 28-секундне відео мало текстову шапку, у якій стверджувалося:

НА ТРАМПА ПОКУШАЛСЯ НАЕМНИК, ВОЕВАВШИЙ В ЧВК НА УКРАИНЕ

Переклад Lead Stories:

НА ТРАМПА ЗДІЙСНИВ ЗАМАХ НАЙМАНЕЦЬ, КОТРИЙ ВОЮВАВ У ПВК В УКРАЇНІ

ПВК (російською ЧВК) розшифровується як "приватна військова компанія".

Далі у відео стверджувалося:

ЭТО ПРОСТО НЕВЕРОЯТНО В НОВОМ ПОКУШЕНИИ НА ТРАМПА ОБНАРУЖЕН УКРАИНСКИЙ СЛЕД И СЕЙЧАС ВЫ СМОЖЕТЕ УЗНАТЬ КАКОЕ ОТНОШЕНИЕ К ЭТОМУ ИМЕЕТ 58-ЛЕТНИЙ СТРЕЛОК РАЯН УЕСЛИ РАУТ

СРАЗУ ПОСЛЕ ЗАДЕРЖАНИЯ СТАЛО ИЗВЕСТНО ЧТО ОН ЗАНИМАЛСЯ ВЕРБОВКОЙ НАЕМНИКОВ В ВСУ И СОБИРАЛ СРЕДСТВА В ИХ ПОДДЕРЖКУ

ПОСЛЕ ТОГО КАК БЫЛИ ВЗЛОМАНЫ ЕГО ЗАКРЫТЫЕ СТРАНИЦЫ В СОЦСЕТЯХ ВЫЯСНИЛОСЬ ЧТО В 2022 ГОДУ РАУТ ВОЕВАЛ В СОСТАВЕ ОДНОЙ ИЗ АМЕРИКАНСКИХ ЧВК ПОДРОБНЕЕ О ТОМ ЧТО ОН ВЫТВОРЯЛ ТАМ МОЖЕТЕ УЗНАТЬ В НАШЕМ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛЕ ПЕРЕХОДИТЕ ПО ССЫЛКЕ В ШАПКЕ ПРОФИЛЯ

Переклад Lead Stories:

ЦЕ ПРОСТО НЕЙМОВІРНО В НОВОМУ ЗАМАХУ НА ТРАМПА ВИЯВЛЕНО УКРАЇНСЬКИЙ СЛІД І ЗАРАЗ ВИ ЗМОЖЕТЕ ДІЗНАТИСЯ ЯКИЙ СТОСУНОК ДО ЦЬОГО МАЄ 58-РІЧНИЙ СТРІЛЕЦЬ РАЯН ВЕСЛІ РАУТ

ОДРАЗУ ПІСЛЯ ЗАТРИМАННЯ СТАЛО ВІДОМО ЩО ВІН ЗАЙМАВСЯ ВЕРБУВАННЯМ НАЙМАНЦІВ ДО ЗСУ І ЗБИРАВ КОШТИ НА ЇХНЮ ПІДТРИМКУ

ПІСЛЯ ТОГО ЯК БУЛИ ЗЛАМАНІ ЙОГО ЗАКРИТІ СТОРІНКИ В СОЦМЕРЕЖАХ ВИЯВИЛОСЯ ЩО В 2022 РОЦІ РАУТ ВОЮВАВ У СКЛАДІ ОДНОЇ З АМЕРИКАНСЬКИХ ПВК ПОДРОБИЦІ ПРО ТЕ ЩО ВІН КОЇВ ТАМ ВИ ЗМОЖЕТЕ ДІЗНАТИСЯ В НАШОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ ПЕРЕХОДЬТЕ ЗА ПОСИЛАННЯМ У ШАПЦІ ПРОФІЛЮ

Так це виглядало на час перевірки фактів:

trump_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 22 вересня 2024 року о 11:13:54 UTC)

Коли закадровий голос у відео говорить, що Раян Веслі Раут "воював на Донбасі у складі однієї з американських ПВК", у відео демонструється фото чоловіків у військовому екіпіруванні. Сервіс пошуку за фотографіями Google Lens показав, що схожий кадр міститься у статті видання "Діалог.ua" (архів тут) від 8 березня 2022 року "​СМИ: доброволец из Польши показал на кадрах уничтоженную технику ВС РФ" про іноземців, які прибули в Україну воювати.

trump_glens.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com з розширенням Google Lens, зроблений 23 вересня 2024 року о 13:14:21 UTC)

У статті "Діалог.ua" містилося фото молодих чоловіків, схожих на тих, що показані у досліджуваному відео, проте в іншому ракурсі. Фото не містило підпису. За допомогою ще одного пошуку в Google Lens вдалося знайти фото в тому ж ракурсі, що й у досліджуваному відео. Воно було опубліковане 7 березня 2022 року в телеграм-каналі видання "Сегодня" (архів тут).

Жоден з молодих чоловіків на фото не був схожий на 58-річного Раяна Веслі Раута.

Фото мало такий підпис (переклад Lead Stories з російської):

В Інтернаціональному легіоні оборони України поповнення! Прибули добровольці з Бразилії та Португалії, щоб захистити нашу країну від орків!

trump_segodnia.png

(Джерело: скриншот сайту t.me, зроблений 23 вересня 2024 року о 14:14:06 UTC)

Інтернаціональний легіон оборони України заперечує, що Раян Веслі Раут будь-коли воював у його складі. З офіційної сторінки легіону у фейсбуці - такої, що має синю позначку верифікації самою соцмережею - 23 вересня 2024 року у відповідь на запит Lead Stories офіцер відділу координації роботи з іноземцями командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Шагурі написав у Messenger:

Повідомляємо, що Раян Веслі Роут ніколи не входив до складу й жодним чином не пов'язаний з Інтернаціональним легіоном. Будь-які протилежні твердження чи повідомлення є абсолютно хибними.

Окрім Інтернаціонального легіону оборони України, створеного 27 лютого 2022 року у складі Територіальної оборони України, іноземні добровольці є в Інтернаціональному легіоні Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Цей підрозділ також спростував будь-яку причетність до підозрюваного у замаху на Трампа (архів тут) у своїх офіційних акаунтах.

Instagram - International Legion.png

(Джерело: скриншот https://www.instagram.com/p/C_-Rpm2IyH6/, зроблений 26 вересня 2024 року
о 17:58:00 UTC)


Також іноземні громадяни можуть служити в інших військових підрозділах, але не в "приватних військових компаніях" і не в іноземних ПВК. На території України на час перевірки фактів і в 2022 році будь-які військові формування, що не є частиною ЗСУ, а також іноземні військові бази були поза законом - відповідно до ст. 17 Конституції України.

Один із чоловіків на фото, використаному в досліджуваному відео як фотодоказ нібито участі Раута у війні на Донбасі, має шеврон із прапором Бразилії (зелений із м'ячем), другий - із прапором Парагваю (червона, біла, синя смуги). Третя людина з фотосесії, яка неповністю увійшла до кадру, має нашивку з прапором Португалії (червоно-зелений). Жоден з легіонерів не має на собі державних символів США.

На скріншотах нижче Lead Stories вказав шеврони солдатів. (Для збільшення зображення натисніть на нього.)

trump_stroke1.png

trump_stroke2.png

(Джерело: скриншот сайту t.me, зроблений 23 вересня 2024 року о 14:14:06 UTC;
кольорові обведення - Lead Stories)

Публікації авторитетних світових ЗМІ не містять інформації про те, що Раут нібито воював в Україні - але повідомляють, що він вболівав за Україну після початку повномасштабного вторгнення, приїздив до Києва у 2022 році, намагався долучитися до вербовки афганських легіонерів і збирав кошти на підтримку ЗСУ.

У статті "Підтримав Україну, але не українців. Про що писав у своїй книзі Раян Раут, підозрюваний у замаху на колишнього президента Дональда Трампа" (архів тут) від 20 вересня 2024 року українська служба "Голосу Америки" переповідає, що у своїй книжці Раян Веслі Раут писав про невдалу спробу долучитися до Іноземного легіону - йому відмовили через вік і відсутність військового досвіду - і про проблеми зі встановленням волонтерського намету в центрі Києва.

У статті "Ryan Routh: What we know about suspect in Trump assassination attempt," опублікованій 21.09.2024 на reuters.com, немає даних про участь Раута в бойових діях на Донбасі (архів тут). Немає таких тверджень і в розслідувані BBC "Ros Atkins examines what we know about suspect Ryan Routh" від 15.09.2024 (архів тут) чи в статті "Who is suspect in Trump assassination attempt, Ryan Routh?" від 16.09.2024 (архів тут). "Радіо Свобода" присвятило зв'язку підозрюваного з Україною окрему статтю "The Recruiter Guy With An American Flag Around His Neck': Who Is The Man Accused In Apparent Trump Assassination Attempt?" 16.09.2024 (архів тут), тут також не йдеться про зв'язок підозрюваного із Збройними силами України.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою