Перевірка фактів: Військові України НЕ створювали петицію, щоб зменшити депутатам зарплату до 2700 гривень

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка фактів: Військові України НЕ створювали петицію, щоб зменшити депутатам зарплату до 2700 гривень ЗСУ: росфейк

Чи насправді українські військові "повстали і створили петицію, щоб зробити депутатам мінімальну зарплату в 2700 гривень"? Ні, це неправда: ЗСУ та ведучий програми ТСН, який зображений на відео, спростували цю інформацію. На офіційному сайті електронних петицій такої знайдено не було.

Таке твердження з`явилося у відео (архів тут), опублікованому в ТікТок 24 серпня 2024 року під заголовком "Військові повстали. Потрібно зібрати 200 тис. підписів". Ось про що саме там йшла мова:

Народ бореться за справедливість. Військові створили петицію, щоб зробити депутатам мінімальну зарплату в 2700. Доєднатися можна у нашому профілі.

Так виглядало відео на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-09-17 о 14.04.32.png

(Джерело: захоплення екрану з TikTok зроблене у вівторок 17 вересня о 21:04:32 2024 UTC)

Так як у відео закликають доєднатися до петиції, посилання на яку можна знайти в профілі ТікТок, ми одразу ж пішли туди. Виявилося, що воно веде до закритого Telegram-каналу. Отримавши доступ, ми перегляули публікації, але знайти серед них будь-яку інформацію про петицію не вдалося.

На офіційному сайті електронних петицій не вдалося віднайти ту, про яку йде мова у ТікТок відео.

Знімок екрана 2024-09-17 о 14.31.51.png

(Джерело: захоплення екрану із сайту електронних петицій офіційного інтернет-представництва Президента України зроблене у вівторок 17 вересня о 21:31:51 2024 UTC)

В головному управлінні комунікацій Збройних Сил України за запит від LeadStories 2 вересня 2024 року електронним листом відповіли наступне:

Як Ви знаєте, інформаційна війна російської федерації проти України розпочалася задовго до анексії АР Крим, війни на Донбасі та повномасштабного збройного вторгнення. Російські дипфейки (та ін.)
постійно з'являються в інформаційному просторі, зокрема, у соціальних мережах.

На офіційному сайті Міністверства оборони України та на Facebook сторінці генерального штабу ЗСУ нічого немає про "повстання військових" чи електронну петицію, яка стосується коригування заробнітньої плати депутатів.

Знімок екрана 2024-09-17 о 14.47.29.png

(Джерело: захоплення екрану з Facebook сторінки генерального штабу ЗСУ зроблене у вівторок 17 вересня о 21:47:29 2024 UTC)

Пошук в Google також не дав жодної інформації (архів тут), яка могла б підтвердити твердження з відео.

Досліджуване ТікТок відео змонтоване таким чином, ніби це уривок із новинної програми ТСН на телеканалі "1+1". Про це свідчить логотип каналу у верхньому правому кутку. На самому відео зображений стоп-кадр телеведучого Святослава Гринчука.

Ми сконтактували його, і переглянувши відео, ось як прокоментував його сам Гринчук 5 вересня 2024 року в особистому повідомленні журналістці LeadStories в соцмережі Instagram:

...ні, тут просто накладні кимось написи на скріншот з ефіру, який стосувався чогось іншого.

Справді, на офіційному сайті ТСН (архів тут) ми не знайшли нічого схожого з тим, про що стверджується в ТікТок відео.

Знімок екрана 2024-09-17 о 15.00.30.png

(Джерело: захоплення екрану із сайту програми ТСН зроблене у вівторок 17 вересня о 22:00:30 2024 UTC)

Насправді це не перше відео, де світлини телеведучого використовують у відео з неправдивою інформацією. На українських порталах з перевірки фактів "Детектор медіа" (архів тут) та "Вокс Україна" (архів тут) спростували схожі відео, але на інші теми. LeadStories також опублікували перевірку фактів про змонтоване в такому самому стилі ТікТок відео, але з колегою Гринчука Аллою Мазур.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з останніми подіями в України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo szabadúszó tényellenőr a LeadStories egyik projektjének koordinátora. 2013 óta dolgozik újságíróként. Karrierje Ukrajnában kezdődött és most Kanadában folytatódik. Tapasztalatot szerzett a regionális televíziós tudósításban riporterként, szerkesztőként és bemondóként. Az ukrán Méltóság Forradalmával és a kelet-ukrajnai háborúval kapcsolatos eseményekről is tudósított. Riportjait az "Inter" ukrán TV-csatornának, a "Den" újságnak és a "City News" kanadai hírportálnak készíti.

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою