Перевірка факту: Російські ракети НЕ спричиняли землетрус біля Кривого Рогу 8 жовтня 2024 року

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Російські ракети НЕ спричиняли землетрус біля Кривого Рогу 8 жовтня 2024 року Природа

Чи правда, що російські ракети спричинили землетрус магнітудою 3,3 бали за шкалою Ріхтера поблизу Кривого Рогу 8 жовтня 2024 року? Ні, це неправда: у відео з таким твердженням використані кадри обстрілів, що сталися раніше за землетрус. Під час землетрусу в Кривому Розі не було ракетної загрози, за даними Повітряних сил ЗСУ. Епіцентр землетрусу знаходився на 8 км нижче земної поверхні - надто глибоко, щоб бути спричиненим людиною.

Твердження з'явилося у 27-секундному відео, опублікованому в TikTok 9 жовтня 2024 року (архів тут) з підписом "В Кривом Роге рванул важнейший подземный завод ВСУ. Землетрясение 3.3 балла!" ("У Кривому Розі вибухнув найголовніший підземний завод ЗСУ. Землетрус 3,3 бали!" - переклад з російської Lead Stories).

Закадровий голос у відео озвучував текст, накладений рухомим рядком на відео:

В ЭТО НЕВОЗМОЖНО ПОВЕРИТЬ НО РУССКИЕ РАКЕТЫ УСТРОИЛИ НА УКРАИНЕ НАСТОЯЩЕЕ ЗЕМЛЕТРЯСЕНИЕ И СЕЙЧАС ВЫ УЗНАЕТЕ ЧТО ПРОИЗОШЛО НЕДАЛЕКО ОТ КРИВОГО РОГА

ТАМ РАКЕТЫ ПОПАЛИ ПО ПОДЗЕМНОМУ ЗАВОДУ ГДЕ ПРОИЗВОДИЛИСЬ БОЕПРИПАСЫ И БЕСПИЛОТНИКИ НО НАСТОЯЩИЙ КОШМАР НАЧАЛСЯ КОГДА НАЧАЛИ РВАТЬСЯ ЕГО СКЛАДЫ

ЕВРОПЕЙСКИЕ СЕЙСМОЛОГИ ЗАФИКСИРОВАЛИ ТОЛЧКИ МОЩНОСТЬЮ БОЛЕЕ 3-Х БАЛЛОВ ПО ШКАЛЕ РИХТЕРА А МЕСТНЫЕ ЖИТЕЛИ С УЖАСОМ НАБЛЮДАЛИ СТОЛБЫ ОГНЯ ВЫРЫВАВШИЕСЯ ИЗ-ПОД ЗЕМЛИ СНЯТЫЕ ИМИ ЖУТКИЕ КАДРЫ СМОТРИТЕ В ШАПКЕ ПРОФИЛЯ ЭТО РЕАЛЬНЫЙ АПОКАЛИПСИС!

Переклад Lead Stories з російської:

У ЦЕ НЕМОЖЛИВО ПОВІРИТИ АЛЕ РОСІЙСЬКІ РАКЕТИ ВЛАШТУВАЛИ В УКРАЇНІ СПРАВЖНІЙ ЗЕМЛЕТРУС І ЗАРАЗ ВИ ДІЗНАЄТЕСЯ ЩО СТАЛОСЯ НЕПОДАЛІК КРИВОГО РОГУ

ТАМ РАКЕТИ ПОЦІЛИЛИ У ПІДЗЕМНИЙ ЗАВОД ДЕ ВИРОБЛЯЛИСЯ БОЄПРИПАСИ ТА БЕЗПІЛОТНИКИ АЛЕ СПРАВЖНІЙ ЖАХ ПОЧАВСЯ КОЛИ ПОЧАЛИ ПІДРИВАТИСЯ ЙОГО СКЛАДИ

ЄВРОПЕЙСЬКІ СЕЙСМОЛОГИ ЗАФІКСУВАЛИ ПОШТОВХИ ПОТУЖНІСТЮ ПОНАД 3 БАЛИ ЗА ШКАЛОЮ РІХТЕРА А МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ З ЖАХОМ СПОСТЕРІГАЛИ СТОВПИ ВОГНЮ ЩО ВИРИВАЛИСЯ З-ПІД ЗЕМЛІ ЗНЯТІ НИМИ МОТОРОШНІ КАДРИ ДИВІТЬСЯ В ШАПЦІ ПРОФІЛЮ ЦЕ РЕАЛЬНИЙ АПОКАЛІПСИС!

У шапці профілю не було не було жодного відео чи іншого контенту, який би підтверджував достовірність твердження.

Так виглядав пост із відео на час перевірки фактів:

earthquake_post.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 12 жовтня 2024 року о 13:23:34 UTC)

Старі кадри

Фотографії, використані у досліджуваному відео як нібито фотодокази вибуху, публікувалися у загальноступних джерелах в інший час та в іншому контексті. Так, за даними сервісів Google Lens і TinEye, те фото, з якого починається відео, доступне в інтернеті з 24 лютого 2022 року.

earthquake_tineye.png

(Джерело: скриншот сайту tineye.com, зроблений 13 жовтня 2024 року о 10:27:09 UTC)

Кадр, використаний на 21-й секунді відео, публікувався у 2023 році (архів тут).

earthquake_pavlograd.png

(Джерело: скриншот сайту tiktok.com, зроблений 13 жовтня 2024 року о 18:22:46 UTC, із застосуванням Google Lens)

Використовуючи TinEye, Lead Stories не змогли визначити походження інших кадрів відео.

Ракетного удару по Кривому Рогу не було

8 жовтня 2024 року на відстані 18 км від Кривого Рогу о 19:36 за київським часом було зафіксовано землетрус магнітудою 3,3 бали, повідомив Головний центр спеціального контролю Державного космічного агентства України (архів тут). Відомості про цю подію також можна знайти на сейсмологічному сайті Seismic Portal (архів тут) і на сайті Європейсько-Середземноморського сейсмологічного центру (архів тут). У наведених джерелах вказано, що епіцентр поштовхів знаходився на глибині 8 км.

earthquake_emsc.png

(Джерело: скриншот сайту emsc-csem.org, зроблений 12 жовтня 2024 року о 17:54:12 UTC)

В офіційних джерелах немає інформації про ракетний удар по Кривому Рогу під час землетрусу. У телеграм-каналі Військової адміністрації Кривого Рогу, що має назву !!СИРЕНА!! Кривий Ріг ОФІЦІЙНИЙ, не було повідомлень про тривогу, ракетну атаку чи вибухи ввечері 8 жовтня 2024 року. Телеграм-канал Повітряних сил ЗСУ повідомив 9 жовтня 2024 року (архів тут), що з 19-ї години вечора 8 жовтня 2024 року і протягом ночі Росія атакувала Україну двома балістичними ракетами і 19-ма ударними дронами. Ракетного удару зазнала Одеська область, тоді як Кривий Ріг належить до Дніпропетровської області.

У телеграм-каналі "Повітряна тривога" 8 жовтня 2024 року не було повідомлень про тривогу в Кровому Розі чи в усій Дніпропетровській області під час землетрусу (19:36), як це мало б бути за ракетної загрози.

На інфографіці alerts.in.ua - волонтерського проєкту, що агрегує і візуалізує офіційні дані про повітряні тривоги та загрози в Україні - це видно наочно. На скріншоті нижче у верхньому рядку вказано години доби, дані про тривоги у Кривому Розі обведені синім (обведення Lead Stories).

earthquake_alirtsinua2-thumb-650xauto-3148154.jpg

(Джерело: скриншот сайту alerts.in.ua, зроблений 16 жовтня 2024 року о 14:28:11 UTC)

Новини про землетрус, що вийшли в місцевих медіа криворізької громади, не містили згадок про ракетний удар. Зокрема, таких новин не було на сайті новин про Кривий Ріг 0564.ua, на сайті телекомпанії "Рудана", а пост телеграм-каналу "СВОЇ. Кривий Ріг" (це телеграм новинного локального інтернет-видання "СВОЇ. Кривий Ріг") про землетрус не містив ні згадок про вибухи, ані читацьких коментарів із такими згадками.

Як зауважило видання ІртаFax у статті "Фейк: «Російські ракети спричинили потужний землетрус у Кривому Розі»" із посиланням на американський урядовий ресурс Usgs.gov, навіть випробування найпотужніших термоядерних бомб не викликало сейсмічної активності.

За даними військових новин, США мають найпотужніші у світі неядерні протибункерні бомби - зокрема, GBU-72B і GBU-57 - але за неофіційними оцінками (офіційно ця інформація не розголошується), глибина їхньої дії не перевищує 200 метрів -- що значно менше 8 км.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою