Перевірка факту: В Україні НЕ планують мобілізувати всіх - "нового законопроєкту про мобілізацію" немає

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: В Україні НЕ планують мобілізувати всіх - "нового законопроєкту про мобілізацію" немає Закон: не всіх

Чи правда, що в Україні вступив в силу новий законопроєкт про мобілізацію і тепер придатними до служби будуть визнавати всіх? Ні, це неправда: востаннє зміни до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вносилися 11 травня 2024 року, і там не йшлося про загальну мобілізацію. Перелік осіб, які мають відстрочку від призову налічує бульше ніж 24 пункта.

Твердження з`явилося у відео (архів тут), опублікованому в ТікТок 12 жовтня 2024 року під заголовком "Жорстка мобілізація оголошена до кінця року. Планують мобілізувати всіх. Всього дві категорії непридатних до служби подробиці в профілі за посиланням". Ось про що саме йшла мова:

Тепер придатними до служби будуть визнавати всіх. Жорстокі правила нового законопроекту про мобілізацію. Ніяких груп та обмежено придатних. Тільки дві категорії чоловіків будуть зняті з обліку повністю. Про них ви можете дізнатись перейшовши за посиланням в описі профілю.

Так виглядало відео в ТікТок на момент написання матеріалу:

Знімок екрана 2024-10-20 о 11.15.45.png

(Джерело: захоплення екрану з ТікТок, зроблене у неділю 20 жовтня 2024 року о 18:15:45 UTC)

Автор відео говорить, що "тільки дві категорії чоловіків будуть зняті з обліку повністю", про які можна дізнатись з посилання в описі профілю. Ми перейшли за цим посиланням і воно привело нас до закритого Telegram-каналу, куди нам так і не вдалося вступити, незважаючи на те, що адміністратори обіцяють приймати заявки на вступ "впродовж дев`яти секунд".

Востаннє зміни до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (архів тут) вносилися 11 травня 2024 року, а чинності набули тижнем пізніше, 18 травня 2024 року. Мова про "жорстку мобілізацію" чи про загальну мобілізацію тут не йшла.

У статті 23 закону міститься перелік тих, які не підлягають під мобілізацію - він налічує більше 24 пунктів. Захоплення екрану нижче показує лише перші вісім пунктів, переліку тих, хто має відстрочку від призову на військову службу.

Знімок екрана 2024-10-20 о 12.13.01.png

(Джерело: захоплення екрану з сайту Верховної Ради України, зроблене у неділю 20 жовтня 2024 року о 19:13:01 UTC)

Україніські ЗМІ також багато писали і роз`яснювали про усі зміни, які були внесені до цього закону. Ось деякі приклади матеріалів - тут, тут і тут. В них також немає згадки про те, що "мобілізуватимуть усіх". В Google пошуку ми також не віднайшли жодного матеріалу (архів тут), який би зміг підтвердити твердження з відео.

Новина про плани "мобілізувати всіх" швидко розійшлася б і за межами України. Але іноземні ЗМІ також не мають жодних новин (архів тут) з цього приводу.

Про те, що в Україні планують "мобілізувати всіх" точно оголосив би Президент Володимир Зеленський у своїх щоденних зверненнях до українців, або принаймні це було б опубліковано на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України. Однак там також немає такої заяви.

Знімок екрана 2024-10-20 о 12.26.54.png

(Джерело: захоплення екрану з сайту Офіційного інтернет-представництва Президента України, зроблене у неділю 20 жовтня 2024 року о 19:26:54 UTC)

На сайті Міністверства оборони України та на їхній офіційній Facebook-сорінці серед отриманих результатів за запитом "планують мобілізувати всіх" немає новин на цю тему.

Знімок екрана 2024-10-21 о 13.15.36.png

(Джерело: захоплення екрану з офіційної сторінки Міністерства оборони України у Facebook, зроблене у понеділок 21 жовтня 2024 року о 20:15:36 UTC)

Ми направили інформаційні запити до Урядового контактного центру та Міністерства оборони України з проханням прокоментувати твердження з відео. Ми додамо відповіді щойно їх отримаємо.

Lead Stories перевірили й інші твердження, пов'язані з останніми новинами в Україні, а також з війною Росії проти України. Ці матеріали можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою