Перевірка факту: Це фото НЕ демонструє, як українські військові крадуть пральну машину

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories
Перевірка факту: Це фото НЕ демонструє, як українські військові крадуть пральну машину Допомагають

Чи зображено на цій фотографії, як українські військові нібито крадуть пральну машину із пошкодженого війною магазина? Ні, це НЕправда: на фотографії зафільмовано, як військові допомагають винести вцілілий товар після артилерійського обстрілу цивільної інфраструктури Харкова, здійсненого росіянами в березні 2022 року. Фотографію зробив фотожурналіст Андрій Марієнко для агенції AP Photo (Associated Press Photo).

17 квітня фотографію почали поширювати російські акаунти в соціальних мережах. Одним з перших це зробив Telegram-канал Signal, неофіційний рупор кремлівської воєнної пропаганди. Ось як виглядав пост (заархівовано тут) на час написання матеріалу:

pralkasignal.png

Джерело: скріншот з сайту Telegram 19 квітня 2022 року, зроблений о 10:33 UTC.

Найчастіше це фото в різних акаунтах супроводжували такі підписи:

Украинские военные тащат стиральную машину. Естественно, заносят обратно в магазин, а не домой к жiнке волокут.

та

Трогательное фото. Украинские военные спасают стиральную машину. Ждём посты «русские солдаты мародеры»

Приклад із другим підписом можна побачити в цьому Facebook-пості.

Справжнім джерелом світлини є фоторепортаж AP Photo, опублікований 15 березня 2022 року під назвою "Day 20: Babies among innocents of war in Ukraine" ("День 20: "Немовлята серед невинних жертв війни в Україні").

У підписі до оригінального фото сказано:

Ukrainian servicemen carry a washing machine as they help to relocate goods from a market hit by shelling in Kharkiv, Ukraine, Tuesday, March 15, 2022. (AP Photo/Andrew Marienko)

Переклад Lead Stories:

Українські військовослужбовці несуть пральну машину, допомагаючи виносити товари зі зруйнованого обстрілом магазину в Харкові, Україна, вівторок, 15 березня 2022 року. (AP Photo/Andrew Marienko)

На фото зафільмовані люди з пов'язками Військової служби правопорядку - військової міліції:

pralka_ap.pngДжерело: скріншот з сайту apimagesblog.com, зроблений 19 квітня 2022 року о 10:36 UTC

Російські акаунти почали розповсюджувати це фото через місяць від його публікації - після розголосу фактів мародерства російських військових в Україні.

За інформацією білоруського опозиційного видання "Беларускі Гаюн", вага пакунків із, імовірно, награбованими в Україні речами доходила до 450 кг. У посилках, що їх російські військові надсилали додому, часто були великогабаритні речі: столи, телевізори, пральні машини, бампери від машин тощо. За повідомленнями жертв мародерства, пральні машини для російських військових - однин із найпопулярніших об'єктів крадіжок. Цей факт став джерелом багатьох мемів і символів антиросійських акцій протесту.

pralka_bairactar.png

Джерело: скріншот з сайту facebook.com

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою