Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ атакував Папу Римського -- жінка схопила Папу за руку

Перевірка фактів

  • Авторство: Lesia Pogorelo
Перевірка факту: Президент України Зеленський НЕ атакував Папу Римського -- жінка схопила Папу за руку Фото змінено

Чи дійсно Президент України Володимир Зеленський у натовпі напав на Папу Римського Франциска? Ні, це неправда: то була жінка, яка у натовпі схопила його за руку і не хотіла відпускати. Як повідомили авторитетні міжнародні медіа (архів тут), це трапилося 31 грудня 2019 року на площі Святого Петра у Ватикані, коли понтифік йшов до різдвяної сцени і вітав людей по дорозі.

Таке твердження з'явилося у TikTok відео (архів тут), опублікованому користувачем @najemnik_news 13 березня 2024 року під російськомовним заголовком "Зеленский напал на Папу Римского. Ага, попался." (Переклад LeadStories: "Зеленський напав на Папу Римського. Ага, попався".)

Ось як вигладало TikTok відео на момент написання матеріалу:

папа римський.JPG

(Джерело: скріншот з TikTok, зроблений у вівторок 26 березня о 16:18:01 2024 UTC)

Чотири роки тому, а саме 31 грудня 2019 року, під час святкування Нового року у Ватикані, коли Папа обходив площу Святого Петра (архів тут) і тиснув руки людям з натовпу, одна із жінок схопила його долоню і потягла до себе. Відеозаписи інциденту опублікували численні міжнародні ЗМІ (архів тут).

Папа був обурений від несподіваної витівки жінки і двічі ляснув її по руці, щоб звільнити свою. Міжнародні ЗМІ (архів тут) висвітлили його публічне вибачення наступного дня, а саме 1 січня 2020 року, перед жінкою. Вибачення можна також знайти на сайті Ватикану (архів тут) .

Так насправді виглядала людина, яка схопила за руку Папу Римського. Відео (0:21) взято з офіційного YouTube-каналу медіа "The Guardian" (архів тут).

натовп.JPG

(Джерело: скріншот з YouTube-каналу медіа "The Guardian", зроблений у вівторок 26 березня о 17:02:03 2024 UTC)

Як чітко видно на відео, саме жінка, а не президент Зеленський, схопила Папу за руку.

В українських джерелах (архів тут) на Google News, так само як і на офіційному сайті Президента України (архів тут), немає новин про те, що Зеленський ніби-то покинув країну і 31 грудня 2019 року знаходився за її межами, а саме у Ватикані. А на його офіційній сторінці в Instagram постилися фото з України - там також немає жодної інформації про його на той час присутність у Ватикані.

instagram.jpg

(Джерело: скріншот з Instagram, зроблений у четвер 26 березня о 22:46:39 2024 UTC)

Iнші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з Президентом Зеленським, а також війною Росії проти України можна знайти тут.


  Lesia Pogorelo

Lesia Pogorelo is a freelance fact-checker and coordinator of one of the LeadStories projects. She has been working as a journalist since 2013. Her career began in Ukraine and now continues in Canada. She has experience working on regional television as a reporter, editor and news anchor. Covered events related to the Revolution of Dignity and the war in eastern Ukraine. She has her reportages on the Ukrainian TV channel "Inter", newspaper "Den`" and the Canadian news website "City News". 

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Lesia Pogorelo

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою