Перевірка факту: Українська влада НЕ вимикала мобільний зв'язок на півдні - це зробила Росія

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: Українська влада НЕ вимикала мобільний зв'язок на півдні - це зробила Росія Пошкоджено

Чи вимикала влада України мобільний зв'язок на півдні країни, позбавивши Херсонську область мобільного зв'язку та інтернету і тим самим продемонструвавши відмову від цих територій? Ні, це НЕправда: Держспецзв'язку назвало причиною зникнення зв'язку 30 квітня 2022 року пошкодження військовими РФ оптоволоконної мережі під час обстрілу і відключення від живлення станції комутації в Херсоні. Незалежний британський телеком-сервіс NetBlocks відстежив, що Росія перенаправила інтернет-трафік в окуповану Херсонську область через свою комунікаційну інфраструктуру.

Твердження з'явилося у пості на Facebook, що починався словами (переклад Lead Stories):

Влада України відключила мобільний зв'язок на півдні країни. Влада України прийняла рішення відключити мобільний зв'язок та інтернет в областях, розташованих на півдні країни. Про це заявив радник голови Криму з інформаційної політики Олег Крючков.

telecom1.jpg

(Джерело: Facebook скріншот 6 травня 2022 12:58 UTC)

З посту незрозуміло, яким чином радник голови окупованого Криму міг дізнатися про рішення влади України. Ніяких посилань на документи чи джерела інформації пост не містить.

Далі за текстом є посилання на оригінал твердження - російське пропагандистське видання "РИА Новости" (який допоміг розповсюджувати численні неправдиві твердження під час російсько-української війни, які Lead Stories розвінчали, останнім часом щодо Молдови). У статті цього видання під заголовком "Украина отключила Херсонскую область от мобильной связи и интернета" (архівовано тут) також не міститься ніяких джерел, лише слова Крючкова:

telecom2_ria.jpg

(Джерело: ria.ru скріншот 6 травня 2022 13:14 UTC)

За повідомленням Держспецзв'язку, проблеми з мобільним зв'язком на півдні України були пов'язані з бойовими діями (орфографію і пунктуацію збережено): "Причинами відсутності зв'язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах". У комітеті висловили впевненість, що проблеми є черговою спробою Росії "залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни" та "зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій росії".

Британська компанія NetBlocks зафіксувала майже повне відключення інтернету різних українських провайдерів у Херсонській області 1 травня. З'єднання було відновлено за кілька
годин, але показники свідчили, що трафік тепер іде через Росію (
переклад Lead Stories):

1 травня, через кілька годин після відключення інтернету в Херсоні, регіональний провайдер Skynet (Херсонтелеком) частково відновив доступ. Однак підключення до мережі було спрямовано через російську, а не українську телекомунікаційну інфраструктуру, і тому, ймовірно, тепер підпадає під дію російського регулювання інтернету, спостереження та цензури.

Ось як виглядав твіт компанії на момент публікації:

.telecom3_.jpg

(Джерело: netblocks.org скріншот 6 травня 2022 15:24 UTC)

Того ж дня, 1 травня, російські видання повідомили, що у контрольовані російськими військами регіони півдня України почав поступати російський інтернет-трафік.

На брифінгу 4 травня голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь сказав журналістам, що мобільний зв'язок від українських операторів у Херсоні відновили. За його словами, українська армія посунула позиції окупантів, щоб можна було дістатися місця пошкодження кабелів.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?


  Evgenia Prodaeva

Evgenia Prodaeva is a freelance fact-checker based in Kyiv, Ukraine. She is a graduate of Taras Shevchenko National University’s Institute of Journalism. For over a decade, Evgenia has been an editor with media outlets covering freedom of speech, media literacy, media business and journalism-related topics in Ukraine.

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Evgenia Prodaeva

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою