Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп

Перевірка фактів

  • Авторство: Evgenia Prodaeva
Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп Перевірка факту: На фото з параду дитячих візочків НЕМАЄ напису "200" - це фотошоп Змінено

Чи брав участь візок із написом "200" у параді дитячих візочків 9 травня в Росії? Ні, це неправда: в оригінальній фотографії на білому чохлі візочка для двійні намальовано "03" - старий номер телефону для виклику швидкої допомоги в Росії. Число "200" - позначення вантажу із тілом загиблого на війні солдата - намалювали у графічному редакторі. Першоджерело фото опубліковане на сайті "Общественное телевидение Приморья" 2016 року, там написано, що це "бойові" візочки, які брали участь у параді на честь 9 травня в російському селищі Лучегорськ.

Картинку активно поширювали українські інтернет-користувачі 9 і 10 травня 2022 року, у хвилі фотоілюстрацій про масштабне відзначення свята День Перемоги в Росії. Один з постів опублікований у Facebook 9 травня о 19:07 із підписом:

Парад дитячих візочків у московії.
Як вам візочок - груз 200?

Так виглядав пост:

babystroller_post.jpg

Скріншот з сайту facebook.com, зроблений 11 травня 2022 року о 12:03 UTC

Святкування 9 травня у Росії отримало в соцмережах назву "побєдобєсіє" - за широкий розмах відзначення і культовість свята. Особливістю висвітлення цього явища в 2022 році в українських соцмережах стало поширення фотографій, які свідчать про активне залучення росіянами дітей.

Насправді не всі ці фотографії нові, а деякі з них змінені у графічних редакторах. Наприклад, фото, на якому діти на сцені зображають надгробки загиблих солдатів, ще 2021 року опублікував російський блогер Рустем Адагамов.

Фотографія з візочками у тому вигляді, у якому її 2022 року поширювали українські користувачі Facebook - з написом "200" - гуглиться з травня 2019 року, першими її поширили в соцмережах російські користувачі Twitter:

babystroller_twitter3.jpg

Скріншот з сайту twitter.com, зроблений 12 травня 2022 року 11:48 UTC

Зворотний пошук зображень Google Images видає першоджерело зображення і подію, на якій фотографію було зроблено. Це 2016 рік, сайт https://otvprim.tv/ ("Общественное телевидение Приморья"), стаття про парад дитячих візочків із назвою "Парад детских колясок прошел в Приморье в честь 9 мая" (архів тут).

babystroller1.png

Скріншот з сайту otvprim.tv, зроблений 11 травня 2022 року о 17:30 UTC

На оригінальній фотографії обличчя дітей у білому візочку мають звичайний, а не сірий колір, а на чохлі візка виведені цифри "03", а не "200".

У матеріалі написано:

В колонне «Бессмертного полка» в День Победы в Лучегорске впервые прошли мамы с колясками, украшенными в военном стиле.

Далі в статті було таке (орфографію і пунктуацію збережено):

А мамы самых юных потомков героев Великой Отечественной войны специально, в честь великого праздника, превратили детские коляски в самую настоящую боевую технику. Младенцы в этот день ехали в самолетах и танках.

Уже сегодня в социальных сетях стартовал фотоконкурс на «Лучшую боевую коляску в честь 9 мая» от местного отделения «Матери России».

03 - старий телефон виклику швидкої допомоги у Росії, зараз він змінений на 103. Вантаж 200 - військовий термін, що позначає транспортування вбитих людей у цинковій труні. У ширшому значенні - вбиті на війні.

Приморьє, Приморський край - регіон на далекому сході Російської Федерації з адміністративним центром у місті Владівосток.

Московія - історична назва територій сучасної Росії до їхнього перейменування царем Петром І у VIIIX столітті на Російську імперію. Селище Лучегорськ засноване 1966 року, Владивосток - у другій половині XIX століття, тож формально ця місцевість не була частиною Московії.

Інші статті з перевіркою фактів про війну Росії проти України можна знайти за цим посиланням.

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?


  Evgenia Prodaeva

Evgenia Prodaeva is a freelance fact-checker based in Kyiv, Ukraine. She is a graduate of Taras Shevchenko National University’s Institute of Journalism. For over a decade, Evgenia has been an editor with media outlets covering freedom of speech, media literacy, media business and journalism-related topics in Ukraine.

Дізнайтеся більше або зв`яжіться Evgenia Prodaeva

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою