Перевірка факту: Синагогу в Умані НЕ використовують у військових цілях

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories

НОВИНА ОНОВЛЕНА: перевірити для оновлення нижче.

Перевірка факту: Синагогу в Умані НЕ використовують у військових цілях Зачинено

Чи використовує київська влада синагогу в Умані з військовою метою, зберігаючи там зброю та перевозячи звідти «нацистів» на шкільних автобусах для участі у бойових діях? Ні, це НЕправда: Фотографії, на які посилається російське міністерство оборони, не відповідають заявам. На цих фото ворота і двері синагоги зачинені. Військові на вулиці складають у вантажівку побутові речі, а не зброю. Також на фото зазнимковані звичайні, а не шкільні автобуси. Об'єднана єврейська община України відкинула звинувачення і повідомила, що синагога зачинена ще з осені 2021 року.

Твердження про використання синагоги як складу зброї з'явилося в офіційних каналах російського міністерства оборони 30 березня 2022 року. В дописі на Telegram-каналі міністерства опубліковані фотографії, а в підписі до них стверджується, що тут зафіксоване формування на території синагоги двох колон "з націоналістами". Далі міністерство пише таке:

❗Имущество, оружие и боеприпасы, хранившиеся в здании синагоги, сначала были загружены националистами в кузова самосвалов, а затем замас­кированы под мешки со строительным мусором.

При этом для перевозки из западных регионов Украины националистов и иностранных наемников используются автобусы, имеющие раскраску школьных транспортных средств с соответствующими знаками «Дети».

Ось як виглядала частина допису з фото:

синагога4.jpg

(Джерело: скріншот з додатку Telegram, зроблений 30 березня 2022 року о 23:31)

Опубліковані світлини не відповідають підпису. Люди на фото перебувають на вулиці перед огорожею синагоги, її ворота зачинені, а всередині за парканом нікого немає.

У пості йдеться про перевезення зброї, але на фото доволі чітко видно, що вантаж складається з побутових речей: карематів і килимків, пластмасових тазків, спальників.

синагога5.jpg

(Джерело: ділянка одного з фото з посту https://t.me/mod_russia/13728 у розмірі 100%)

Об'єднана єврейська община України заперечила, що синагога в Умані використовувалась для військових цілей:

Объединённая еврейская община Украины заявляет, что все синагоги и еврейские объекты в Украине используются исключительно по назначению, для осуществления религиозной деятельности или помощи членам еврейских общин и местному населению.

Даже исходя из фото, опубликованного в провокационных целях, очевидно, что ворота синагоги закрыты и в ней никто не находится.

Далі ОЄОУ пише з посиланням на Фонд імені Рабі Нахмана в Умані, що ця синагога зачинена з Рош а-Шана (з вересня) і з того часу не використовувалася.

Керівник МБФ імені Рабі Нахмана Натана Бен Нуна записав відео, на якому він заходить всередину синагоги і показує пусті зали. А головний рабин України Моше Асман написав у своєму фейсбуці, що звинувачення Москви - це спроба використати єврейську тему для виправдання агресії в Україні.

sinagoga.jpg

(Джерело: скріншот з сайту https://www.youtube.com/ станом на 31 березня 2022 року, 22:34 UTC)

Команда Lead Stories звернулася до військової адміністрації Умані з проханням розповісти, що саме відбувається на фото. Таких коментарів нам не надали, але звернули увагу на ще одну невідповідність.

На фото зображені звичайні автобуси, а не шкільні. В Україні існують вимоги до шкільних автобусів. Якщо говорити про зовнішній вигляд, то, за нормативними актами, такі транспортні засоби мають бути оснащені додатковими поручнями, а усі сидіння мають бути повернуті вперед. Кузов автобуса забарвлюється в яскраво-жовтий або помаранчевий колір з нанесенням написів "Шкільний автобус", встановлюються розпізнавальні знаки "Перевезення дітей". Нічого з перелічого в опублікованих фото немає.

Такий вигляд мають шкільні автобуси від різних виробників в Україні:

schoolbus.jpg

(Джерело: скріншот результатів пошуку з сайту https://www.google.com/ від 31 березня 2022 року, 22.10 UTC)

Оновлення:

  • 2022-04-01T01:05:17Z 2022-04-01T01:05:17Z
    Оновлено, щоб переглянути граматику в першому реченні.

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою