Перевірка факту: На відео НЕ здача Зеленського - це діпфейк

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories
Перевірка факту: На відео НЕ здача Зеленського - це діпфейк Чужа шия

Чи опублікував президент України Володимир Зеленський відео, у якому наказав українським солдатам скласти зброю? Ні, це не так. Це відео - маніпулятивна компіляція аудіо і відеоматеріалів, яку називають "глибоким фейком" (від англ. deepfake). Шия Зеленського сильно перекошена, що добре видно у порівнянні з його справжніми зображеннями. Жодне варте довіри американське, українське чи російське джерело не підтвердило капітуляцію України. Навіть президент Росії Володимир Путін нічого не сказав із цього приводу.

Оригінальний діпфейк уже видалено з Твіттера та інших соціальних мереж. Декілька копій, включаючи цю, знайдену у звіті про дезінформацію Лабораторії Цифрових Криміналістичних Досліджень Атлантичного Ради, все ще доступні. На скріншоті (заархівованому тут) можна побачити, як обліковий запис @_delanay у Twitter висміює творців "глибокого фейку", називаючи їх каліками.

Ось як це виглядало 18 березня 2022 року:

deepfakezelensky.jpg

(Джерело: скріншот з archive.today від 17 березня 2022, 19:29:56 UTC)

На відео, яке почало поширюватися у соціальних мережах 16 березня 2022 року, Зеленський нібито каже, що бути президентом нелегко, тому він вирішив піти у відставку та порадив українцям скласти зброю.

Lead Stories зібрав у колажі (нижче) скріншот з фальшивого відео та справжні зображення Зеленського. Тут видно, що у фальшивому відео пропорції тіла Зеленського передано невірно.

Zelenskyy Neck.jpg

(Джерело: монтаж Lead Stories, створений з матеріалів Twitter.com та новинних репортажів про виступи Зеленського)

Телеканал "Україна 24" у своєму пості на Facebook пояснив, як з'явилося це відео: доступ до біжучого рядка каналу зламали хакери і почали транслювати неправдиві повідомлення про капітуляцію.

FAKE_zel_3.png

Джерело: facebook.com скріншот від 17 березня 2022 року, 18:16:02 UTC)

Зміст напису суперечив тому, що було відомо про діяльність українського президента 16 березня 2022 року.

За даними президентського сайту, цього дня Зеленський провів онлайн-зустріч з прокурором Міжнародного Кримінального Суду та особисто поспілкувався у Києві з головами урядів Польщі, Чехії та Словенії.

Він також оголосив про вступ України до Європейського Енергетичного Союзу.

Президент України справді виступив із кількома зверненнями 16 березня 2022 року, але жодна з них не містила скарг на його роботу, заяв про приєднання Донбасу до Росії і не говорила про капітуляцію.

16 березня Зеленський виступив у Конгресі США, заявивши, що "за кожний терористичний акт російських військ на території України буде міжнародний трибунал". 15 березня в окремому зверненні до своєї нації він похвалив "опір, стійкість та мужність" українського народу.

Промова 15 березня, насправді, закликала продовжувати протистояння Росії: "Ми ще маємо боротися. І працювати - кожен на своєму місці... Сьогодні загарбники не досягли успіху. Хоча тисячі їхніх людей були кинуті в бій".

Крім того, сам Зеленський записав нове відео, розміщене "Україною 24", в якому спростував чутки про капітуляцію. Він назвав дипфейк провокацією і заявив, що це російські, а не українські, солдати мають скласти зброю, а Україна захищатиметься до перемоги.

zeldeepfake4.png

(Джерело: скріншот з youtube.com станом на 17 березня 2022 року 17:29:21 UTC)

2 березня 2022 року Українські сухопутні війська попередили українців та їхніх прихильників на Facebook, щоб вони були особливо обережні з тим, що бачать у мережі, через підвищений ризик поширення фейків у соцмережах.

U Mil Warns.png

(Джерело: скріншот з facebook.com станом на 17 березня 2022 року, 17:21:57 UTC)

Інші перевірки фактів Lead Stories, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року, можна знайти тут.

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою