Перевірка Факту: Українські військові НЕ утримують людей насильно в небезпечних районах

Перевірка фактів

  • Авторство: Оглядач Lead Stories
Перевірка Факту: Українські військові НЕ утримують людей насильно в небезпечних районах Евакуюють

Чи правда, що евакуація з небезпечних районів не проводиться українською владою, а людей насильно утримують в небезпечних районах? Ні, це неправда. Евакуація з небезпечних районів бойових дій проводилася постійно протягом березня, квітня, травня та триває в червні. Лише залізницею за час з 24 лютого 2022 року з небезпечних регіонів в інші регіони України евакуйовано 3 697 767 осіб, за кордон виїхало 419 114 людей. Евакуаційні операції не проводяться примусово, бо є ризикованими, тому що російська армія не припиняє обстріли. Проте влада та волонтери евакуюють всіх бажаючих, тому що залишатися в районах бойових дій ще небезпечніше.

Твердження про те, що цивільні громадяни насильно утримуються українськими військовими в небезпечних районах, а евакуація звідти не проводиться, з'явилося на каналі "1tv.ru Новости" 22 червня 2022 року в повідомленні (архівовано тут) "Мария Захарова: Отступая с поля боя, украинские националисты устраивают террор против мирного населения". Тут і далі переклад Lead Stories: "Марія Захарова: Відступаючи з поля бою, українські націоналісти влаштовують терор проти мирного населення".

Стаття починалася словами (стиль оригіналу збережено):

"Официальный представитель МИД РФ Мария Захарова на брифинге заявила, что радикалы прикрываются людьми, как живым щитом, прячутся в домах и школах."

Далі йшлося:

"...'Эвакуация из опасные районов людей не проводится, людей насильно в них удерживают. Фиксируются случаи намеренного взятия заложников для размещения на позициях националистов. На заводе Азот в Северодонецке, по данным МВД ЛНР, насильно удерживается более тысячи граждан, это гражданские лица', -- сообщила официальный представитель МИД РФ Мария Захарова."

"Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу заявила, що радикали прикриваються людьми як живим щитом, ховаються в будинках і школах. ...'Евакуація з небезпечних районів людей не проводиться, людей у них утримують силоміць. Фіксуються випадки навмисного взяття заручників для розміщення на позиціях націоналістів. На заводі Азот у Сєвєродонецьку, за даними МВС ЛНР, насильно утримується понад тисяча громадян, це цивільні особи', - повідомила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова."

Так виглядало повідомлення:

(Джерело: 1 tv.ru скріншот 25 червня 2022 року, 12:25:59 UTC)

Подібні твердження розповсюдились також і через інформаційне агентство ТАСС .

Натомість, є багато свідчень про те, що українська влада наполегливо та послідовно здійснює евакуацію населення з районів бойових дій, попри шквальний вогонь з боку російської армії, що ускладнює, а часом робить неможливою безпечну евакуацію цивільних.

Евакуація з Донецької та Луганської областей почалася із самого початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Лише за кілька днів від початку війни, станом на 5 березня 2022 року, в інші регіони звідти виїхало 6,5 тис. людей, і потім їх кількість лише збільшувалася. Про це інформував телеканал "Дом" із посиланням на Державну службу з надзвичайних ситуацій, де також постійно публікуються звіти з фото та статистична звітність щодо евакуації цивільного населення з небезпечних районів.

Про те, що люди евакуюються з небезпечних регіонів сотнями тисяч, свідчать і рейси спеціальних безкоштовних евакуаційних поїздів, про які повідомляють інформаційні агенції, наприклад, Interfax та медіа. Лише за даними Укрзалізниці за час з 24 лютого 2022 року з небезпечних регіонів в інші регіони України евакуйовано 3 697 767 осіб, за кордон виїхало 419 114 людей.

Так виглядала евакуація людей з Харкова потягами в березні 2022 року:

(Джерело: censor.net скріншот 25 червня 2022 року 16:07:25 UTC)

На сайті Луганської військово-цивільної адміністрації міститься велика кількість інформації як про анонси та оголошення евакуаційних операцій для жителів області, так і звіти про вже проведені евакуаційні рейси, що тривали практично безперервно, починаючи з березня і по теперішній час тут, тут, тут, тут, тут, тут і тут.

Евакуація з укриттів підприємства "Азот" в Сєвєродонецьку, за свідченнями військових, є надзвичайно небезпечною, але, за словами керівника Луганської ВЦА Сергія Гайдая, існують шанси успішної евакуації людей за умови створення режиму тиші та гуманітарного коридору, і спроби зробити це тривають.

Зараз під обстрілами проводиться евакуація жителів Лисичанська в напрямку Бахмута. Рятувальникам доводиться використовувати бронемобіль, аби убезпечити громадян, що евакуюються. Про це свідчить стаття та відеорепортаж UATV , що документує факт евакуації та описує подробиці операції. Відеорепортаж включив також свідчення очільника Луганської військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая про те, що лише за один день 15 червня вдалося евакуювати 52 жителя Лисичанська та Привілля.

Також голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай у відеоінтерв'ю 24 червня 2022 року розповів про зусилля влади з евакуації, яка для цілей безпеки є "тихою", тобто евакуація невеликих груп людей невеликими транспортними засобами та другорядними шляхами, аби уникнути створення цілей для обстрілів у вигляді великих груп людей та транспорту.

На сайті Луганської ВЦА розміщено фотозвіт про проведену операцію з "тихої евакуації" 24 червня 2022 року.

Так виглядає фотозвіт:

(Джерело: loga.gov.ua скріншот 25 червня 2022 року 13:42:15 UTC)

Телеканал "Настоящее время" 15 червня 2022 року оприлюднив репортаж військових кореспондентів Бориса Сачалка та Сергія Дикуна під назвою " 'Целый квартал сгорел рядом с моим домом'. Как проходит эвакуация из Лисичанска, где под постоянными обстрелами остаются 15 тысяч человек".

В ньому йшлося про те, що українська влада просить жителів негайно залишати небезпечні райони, а також про те, що евакуація проходить постійно, але на добровільній основі. В статті йшлося:

"Для тих, хто наважився виїхати, у Лисичанську існує конкретна точка збору, звідти евакуаційні автобуси відправляють людей до відносно мирної частини Донецької області, а далі - до мирної частини решти України. Чим страшніше обстріл Лисичанська, тим більше охочих залишити місто...Цього разу волонтерам вдається вивезти з Лисичанська понад півсотні людей: на їхній досвід, це багато. Волонтери додають, що евакуація тривала б цілодобово, але є два нюанси. Перший - це комендантська година. Другий - нічні обстріли. Чим ближче до ночі, тим небезпечніше і голосніше стає у місті."

Слід зазначити, що до вторгнення Росії в Україну, станом на 1 січня 2022 року в Лисичанську мешкало не менше 93 340 осіб. Це означає, що на момент створення журналістського матеріалу з міста було вивезено переважну кількість населення, що спростовує твердження про нібито відсутність евакуації з небезпечних районів бойових дій.

Латвійський телеканал LTV також випустив відеосюжет 15 червня 2022 року про евакуацію цивільного населення з Лисичанська, в якому розповідається про те, що через масовані обстріли людей вдається евакуювати невеликими групами, але така робота ведеться постійно.

Так виглядає кадр з сюжету LTV:

(Джерело: YouTube скріншот 25 червня 2022 року 13:47:37 UTC)

Волонтерка Дарина Сафрихина - героїня відеосюжету - вказує на небезпечні умови та приблизну кількість евакуйованих за один рейс:

"Останніми днями цілу вулицю накрило фосфорними та касетними снарядами. Вчора вивезли 83 особи, кілька бусів. Зараз написали, що ще 40 чекають на евакуацію."

Аналогічні відеосвідчення евакуації мирних жителів з небезпечних районів Луганщини та Донеччини оприлюднено також і в рамках телемарафону FREEДОМ 12 червня 2022 року.

Так виглядає кадр з сюжету про евакуацію людей:

(Джерело: YouTube скріншот 25 червня 2022 року 14:00:32 UTC)

Інші відеодокази евакуації з небезпечних районів Луганської та Донецької областей з початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року, зняті різними військовими репортерами, можна подивитися тут, тут, тут, тут і тут.

Очільник ВЦА Гайдай у відеоінтерв'ю UATV channel заявив, що евакуація з небезпечних місць бойових дій триває. Військовим та поліцейським допомагають волонтери.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

Хочете повідомити інших про точність цієї новини?

Про Нас

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


@leadstories_ua

Найпопулярніші

Останні

Поділіться своєю думкою